Hlavní obsah

Adidas loni zvýšil zisk i tržby, letos na něj ale tvrdě dopadne koronavirus

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas v loňském roce zvýšil provozní zisk o 12 procent na 1,92 miliardy eur (49 miliard korun). Firma to oznámila ve středu s tím, že tržby jí vzrostly o šest procent. Zároveň podle agentury Reuters Adidas varuje před velkým propadem prodejů v Číně v letošním prvním čtvrtletí v důsledku epidemie nemoci Covid-19.

Foto: Claro Cortes IV, Reuters

Čína patří pro Adidas k důležitým trhům, který tvoří zhruba 20 procent jeho světových prodejů.

Článek

Čína patří pro Adidas k důležitým trhům, který tvoří zhruba pětinu jeho světových prodejů. Zhruba 85procentní meziroční propad únorových prodejů v této zemi kvůli koronaviru tak zřejmě výrazně negativně ovlivní čtvrtletní hospodářské výsledky.

Další problém je propad čínské produktivity. Adidas tam totiž vyrábí zhruba pětinu prodávaného zboží.

Tři pruhy si Adidas nemůže chránit jako značku, potvrdil soud EU

Ekonomika

Teď se sice situace na čínském trhu začíná zlepšovat, ale snižuje se poptávka v Jižní Koreji a Japonsko, kam se koronavirus rozšířil.

Akcie společnosti ve středu dopoledne odepisovaly 4,75 procenta na 210,50 eur za kus.

Firma působí pod názvem Adidas od roku 1949, jde o zkratku jména zakladatele Adolfa „Adiho” Dasslera. Adolf firmu původně zakládal v roce 1924 s bratrem Rudolfem. Poté, co se sourozenci rozešli, založil Rudolf vlastní firmu, která později vešla ve známost pod jménem Puma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám