Hlavní obsah

103letá Číňanka se uzdravila z nákazy koronavirem. Nebyla to náhoda

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V záplavě smutných a zneklidňujících příběhů spojených s koronavirem se naštěstí objevují i ty dobré. Jeden takový připutoval z Číny, z města Wu-chan, odkud se nákaza začala šířit a které bylo z Číny postižené nejvíce. Tamější 103letá žena se dokázala úspěšně zotavit z nákazy koronavirem.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Prázdná improvizovaná nemocnice ve Wu-chanu (na snímku z 8. března)

Článek

Stařenka Čang Kuang-fen z Wu-chanu se dokázala z onemocnění oklepat po šestidenní léčbě. Už byla propuštěna z nemocnice.

Je aktuálně nejstarším člověkem, který se z nákazy tímto zákeřným virem zotavil. Předchozí „rekord” držel 101letý muž. Zotavení 103leté ženy prý probíhalo poměrně rychle kvůli tomu, že neměla žádné další podstatné zdravotní problémy, řekl její ošetřující lékař místnímu tisku. Jsou jimi zejména vysoký tlak, cukrovka, srdeční choroby, chronické plicní problémy a také rakovina.

Nákazu u ženy odhalili 1. března v nemocnici, kam byla přivezena ve velmi špatném stavu. Její stav byl podle lékařů nejprve kritický, když s nimi jen velmi těžce zvládala komunikovat.

Pomáhaly prý i komplimenty

U stařičké ženy se střídaly sestřičky a krmily ji po lžičkách. A její stav se začal pozvolna zlepšovat. Sestřičky se snažily ženě pomáhat i psychicky: „Vždy se usmála a přikyvovala, když jsem jí říkala, že jí to sluší,” uvedla hlavní sestra s tím, že ženě dělaly komplimenty evidentně dobře.

Jde o druhého člověka s věkem přes 100 let, který dokázal nákazu přestát. Tím prvním byl 101letý muž známý pouze jako Taj.

Stoletý kmet s koronavirem se vyléčil

Koronavirus

„Při odchodu z nemocnice vypadal plný energie,” dodala s uznáním hlavní sestra.

Čína evidovala do pátečního večera přes 80 tisíc nakažených, přes 3100 lidí nákaze podlehlo. Nových případů však má Čína za pátek pouze dvě desítky, zatímco Itálie jich napočítala už přes 2500.

Už ne Čína, ale Evropa. Epicentrum pandemie koronaviru se podle WHO přesunulo

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám