Hlavní obsah

Zlodějům v Drážďanech stačilo k miliardové krádeži jednoduché nářadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Klenotnice Zelená klenba v drážďanském Rezidenčním zámku, z níž byly v pondělí ráno ukradeny tři kolekce šperků, broží, náhrdelníků a bohatě zdobený kord v odhadované ceně miliardy eur, nebyla nijak zvlášť chráněná. Jak upozornil časopis Der Spiegel, zloději k jejímu dobytí nepotřebovali nic než celkem běžné nářadí. Bulvární deník Bild zase podotýká, že v budově nebylo tlačítko alarmu.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry bezpečnostní kamery při krádeži v drážďanské klenotnici

 
Článek

V budově byli před pondělní pátou hodinou ranní dva strážní. Při krádeži byl jeden na obchůzce, ale druhý viděl na záběru z kamery, že v klenotnici řádí dva zloději, o nichž v pondělí deník Bild napsal, že podle nahrávky byli malého vzrůstu. Policii musel strážný zavolat telefonem, protože v budově nebylo tlačítko alarmu. Oba strážní také proti zlodějům nezasahovali, protože nebyli ozbrojeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději ukradli v drážďanské klenotnici šperky za miliardu eur.Video: Reuters

Der Spiegel v bloku věnovaném krádeži v ranním přehledu událostí Die Lage zmiňuje, že stejně hrozné jako představa, že by cenná díla byla roztavena, protože jsou na volném trhu neprodejná, je i to, jak snadno se oba zloději do klenotnice dostali a že jim tomu stačilo obyčejné ruční nářadí. Nejprve přeřezali mříž na okně, kterým se dostali do budovy, a pak sekyrou rozbili bezpečnostní sklo u vitríny, sebrali cennosti a stejnou cestou se dostali zpět.

Do drážďanské klenotnice se vloupali dva malí lidé, policie zveřejnila video

Evropa

Autor bloku Philipp Wittrock ovšem zmiňuje, že vše měli dokonale načasované, jako tomu bývá při filmových loupežích. Vloupání bylo nahlášeno v 4:59 a už v 5:04 bylo posláno na místo činu první policejní auto, které tam dojelo v 5:08. To už ale byli zloději pryč. O vozidle Audi A6, kterým ujeli, měla policie informace v 5:05, jenomže zloději auto vyměnili za jiné a audi v garáži zapálili.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Klenotnice Zelená klenba v Drážďanech.

Zřejmě jim pomohlo vyřazení rozvodny pod Augustovým mostem, kde byl v té době nahlášen výpadek dodávek elektrické energie. Tím si mohli zajistit, aby se dostali oknem do budovy, aniž se spustil alarm.

Postup zlodějů je stejný jako ve filmech o velkých loupežích starých půl století.

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici. Škoda je závratná miliarda eur

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám