Hlavní obsah

Zloději vykradli drážďanskou klenotnici. Škoda je závratná miliarda eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany
Aktualizováno

Zatím neznámí pachatelé v pondělí ráno vyloupili drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe (Zelená klenba), kde jsou uloženy cenné historické sbírky německé spolkové země Sasko. Zmizely historické šperky, diamanty a další drahé kameny. Je to největší krádež uměleckých děl v poválečných dějinách, napsal deník Bild. Škoda se podle prvních odhadů vyšplhala k miliardě eur (25,5 miliardy korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději ukradli v drážďanské klenotnici šperky za miliardu eurVideo: Reuters

 
Článek

„Můžeme potvrdit, že klenotnice byla vykradena. Pachatelé jsou na útěku,“ řekl policejní mluvčí Thomas Geithner v 9.30 hodin. Hodnota ukradených děl je vyčíslena na miliardu eur (25,5 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Jeden z exponátů drážďanské klenotnice

Podle informací deníku Bild byla porušena kolem 05.00 elektroinstalace pod mostem Augustusbrücke a tím byl ochromen přívod elektrické energie do Rezidenčního zámku, kde jsou umělecké sbírky vystaveny. Lupiči se do klenotnice dostali rohovým oknem do místnosti, kde byla největší část pokladu.

Ačkoliv elektřina nešla, bezpečnostní kamery fungovaly. Server deníku Focus napsal, že zloději byli „nápadně malého vzrůstu”. Má to vyplývat ze záznamu z bezpečnostní kamery.

Foto: Sebastian Kahnert, ČTK/AP

Výstavní prostory drážďanské klenotnice

Objemnější předměty, jako například vázy nebo obrazy, nechali lupiči bez povšimnutí. Z místa činu měli uprchnout v limuzíně, uvedl deník Bild. Jak dlouho loupež trvala, policisté odmítli sdělit.

Není jasné, jak se zlodějům podařilo dostat se do vitrín, které jsou speciálně chráněné bezpečnostním sklem.

Šéf kriminální policie Volker Lange potvrdil, že na záznamu z bezpečnostní kamery jsou vidět dva pachatelé. Není ale jasné, zda není do krádeže zapojeno více lidí.

Šéfka uměleckých sbírek Marion Ackermanová tvrdí, že ukradené exponáty jsou neprodejné.

„Okradena byla nejen státní sbírka, ale také my, Sasko!” citovala DPA saského premiéra Michaela Kretschmera.

Foto: Profimedia.cz

Grünes Gewölbe, která nese název podle původního nátěru klenby, bývala klenotnictvím saských kurfiřtů. K vidění jsou tam mimo jiné jantarové předměty, stříbrné nádobí, výrobky ze slonoviny či zlatnická díla.

K často zmiňovaným předmětům, které jsou zde uloženy, patří Mouřenín se smaragdovým stupínkem. Tato soška je osázena vedle smaragdů i rubíny, safíry či granáty.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Místo činu

Reklama

Výběr článků

Načítám