Hlavní obsah

Zkusíme a uvidíme. Britové začnou vakcíny různě kombinovat

Londýn

Britští lékaři vyzkoušejí různé kombinace dostupných očkovacích látek. Ve Spojeném království jsou v současné době schválené a používané vakcíny od AstraZeneky, Pfizeru a Moderny ve dvou dávkách. Zdravotníci ale chtějí vyzkoušet, zda by nebylo lepší vakcíny nějak nakombinovat - konkrétně podávat druhou dávku od jiné firmy. Ve středu o tom informoval list The Daily Mail.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Tu studii děláme proto, že nevíme, co kombinace vakcín udělá, a chceme to vyzkoušet. Riskujeme, že reakce imunitního systému nebude optimální. Že nebude taková jako při běžném očkování. Osobně by mě to sice překvapilo, ale prostě nevíme, jak to dopadne,“ vysvětloval podle britského listu The Daily Mail vedoucí výzkumného týmu Matthew Snape z oxfordské univerzity.

Odborníci nicméně doufají, že by kombinace očkovacích látek od dvou různých firem mohla vyprovokovat silnější odpověď imunitního systému, čímž by poskytla účinnější ochranu.

Očkovat zaměstnance chce 80 procent firem, jakmile budou vakcíny

Ekonomika

Postup už britští lékaři zkoušejí na 800 dobrovolnících. Podávají jim kombinaci látek AstraZeneky a Pfizeru. Teď se ale projekt rozšíří také o preparáty od Novavaxu a Moderny. Celkem se ho zúčastní na 2 tisíce dobrovolníků.

Moudřejší budeme v červenci

Výsledky studie by měly být známy do konce června, uvedl britský deník The Daily Mail. Pokud se metoda osvědčí, okruh testovaných se rozšíří a ve výsledku by kombinace vakcín mohla být podávána široké veřejnosti.

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Koronavirus

Případné zdravotní kombinace po podání kombinace vakcín dvou různých výrobců lékaři neočekávají. Testování nicméně přichází v době, kdy důvěru veřejnosti v očkování narušily zprávy o raritních nežádoucích účincích vakcíny od AstraZeneky, které vlastním vyšetřováním potvrdil Evropský lékový úřad.

Zvyšte u lidí důvěru v AstraZenecu, vyzývá státy Brusel

Zahraniční

V úterý zase americké úřady doporučily pozastavit očkování vakcínou společnosti Johnson & Johnson.

Potvrzeno. Vakcíny Johnson & Johnson do Česka zatím nepřijdou

Koronavirus

Na území Evropské unie je v současnosti schváleno k užití očkování od společností AstraZeneca, Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson. Očkovací látky Novavax, Sputnik a CureVac AG na definitvní povolení stále čekají.

Reklama

Výběr článků

Načítám