Hlavní obsah

Evropská unie hází přes palubu vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise nechce obnovit smlouvy s farmaceutickými firmami AstraZeneca a Johnson & Johnson na dodávky vakcín proti koronaviru. Píše to ve středu italský deník La Stampa s odvoláním na své zdroje z italského ministerstva zdravotnictví.

Foto: Pool, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Brusel se místo toho chce soustředit na očkovací látky společností Pfizer/BioNTech a Moderna.

„Evropská komise po dohodě s prezidenty a premiéry mnoha zemí EU rozhodla, že až vyprší platnost smluv se společnostmi, které vyrábějí virové vektorové vakcíny, smlouvy se už neobnoví,“ uvádí se ve zprávě Evropské komise.

Obě společnosti dlouhodobě výrazně krátí dodávky vakcín pro evropské země a tím narušují EU vakcinační plány.

Potvrzeno. Vakcíny Johnson & Johnson do Česka zatím nepřijdou

Koronavirus

V polovině března oznámila společnost AstraZeneca, že sníží dodávky očkovací látky do Evropy o 73 procent. Do konce března firma dodala 30 milionů očkovacích dávek, za první čtvrtletí měla ovšem dodat 100 milionů. Unie uzavřela vloni s AstraZenekou smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, dalších 90 milionů v prvním kvartálu letošního roku a 180 milionů v kvartálu druhém.

Brusel udeřil na Johnson & Johnson kvůli nečekanému odložení dodávek vakcín

Koronavirus

Společnost Johnson & Johnson v úterý pozastavila dodávky do Evropy poté, co americké zdravotní úřady upozornily na jednotky případů výskytu krevních sraženin. Konkrétně se jedná o šest případů z celkového počtu 6,8 milionu podaných dávek.

Evropská komise o tomto rozhodnutí nevěděla a požaduje po farmaceutickém gigantovi jasné vysvětlení.

Očkovací látky od obou dodavatelů patří mezi vektorové vakcíny, jako vektor neboli nosič genetické informace používají oslabený adenovirus. Zatímco AstraZeneca využívá šimpanzí adenovirus, Johnson & Johnson obsahuje lidský adenovirus Ad26. Na stejném principu je založena také ruská vektorová vakcína Sputnik V.

Reklama

Výběr článků

Načítám