Hlavní obsah

Ženy se rodí s vaginou, řekla skotská studentka. Hrozí jí vyhazov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dundee

Na pořádný malér si zadělala studentka práv, když během semináře o genderu na univerzitě Abertay ve skotském Dundee konstatovala, že ženy mají vaginy a jsou slabší než muži. Pobouření spolužáci si stěžovali a matce dvou dětí kvůli tomu hrozí vyhazov. Ve čtvrtek na to upozornil deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Devětadvacetiletá studentka práva Lisa Keoghová se zapojila do diskuze o danosti pohlaví v polovině dubna. Prohlásila, že by takzvané transženy, tedy ženy, které bývaly muži a podstoupily změnu pohlaví nebo se jako ženy prostě jen identifikují,  neměly mít možnost v bojových sportech soupeřit s ženami, jež se se svým pohlavím už narodily. Zmínila navíc reprodukční orgány, s nimiž se ženy rodí a argumentovala tím, že transženy mají od přírody větší sílu. Proto by prý neměly bojovat s biologickými ženami.

Spolužáci takové řeči o determinaci pohlaví označili za diskriminační a vyučující Keoghovou umlčel. Tím to ale neskončilo. Věcí se na základě podnětu začala zabývat studentská disciplinární rada a ženě nyní hrozí postih. Neví, zda bude moct složit závěrečné zkoušky a hrozí jí dokonce vyloučení.

Studentka si stěžuje, že žije v nejistotě od poloviny dubna jen proto, že na akademické půdě řekla svůj názor. Škola se brání tím, že prošetřit musí každý podnět a nejde o to, co dotyčná říkala, ale v jakém kontextu a jakým způsobem. Na to Keoghová namítá, že samotné disciplinární řízení je nesmyslné samo o sobě trestem a poškozuje ji.

Škola v Austrálii vyzvala chlapce, aby se jménem svého pohlaví omluvili dívkám

Koktejl

„Abertay tvrdí, že věří ve svobodu projevu a brání právo studentů na vyjádření vlastních názorů na kontroverzní témata, aniž by byli postihováni. Proč tedy musím procházet tímhle očistcem? Poukázat na to, že se ženy rodí s reprodukčními orgány je něco, co nemůžete říct, protože to je diskriminační vůči mužům, jež se cítí být ženami,“ podivuje se Keoghová.

Nejde o vaginy, ale o to, jak o nich mluvíte

Mluvčí univerzity Abertay řekl Daily Mailu, že čisté konstatování, že muži mají penis a ženy zase vaginu, k postihu vést nemůže, jde ale o kontext a o to, aby debata probíhala v kultivovaném a předepsaném duchu.

„Aby bylo jasno. Všichni studenti mají možnost svobodně vyjádřit svůj názor, pokud tak nečiní netolerantním nebo obtěžujícím způsobem. Informování médií a komentáře na sociálních sítích se zaměřily na genderové výrazy typu ženy mají vaginy a muži penisy, to ale samo o sobě rozhodně nemůže vést k univerzitnímu vyšetřování o prohřešku,“ cituje britský list mluvčího univerzity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám