Hlavní obsah

Zelenskyj na videu vyjmenoval, jaké zbraně Ukrajina potřebuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajina se ruské agresi brání už měsíc a půl, a přestože se v některých místech podařilo protivníka odrazit, stále má Rusko dostatečnou kapacitu na další útoky. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj tak vyzval Západ k další materiální pomoci. Konkrétně navíc vyjmenoval všechny zbraně, které jeho armáda potřebuje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zelenskyj v úvodu řeči pronesl, že Ukrajina Rusku předvedla, jak moc si cení své svobody.

Připomněl, že jeho země se brání déle, než agresor předpokládal. A také zmínil, že Ukrajina zničila více ruské vojenské techniky, než vůbec některé státy Evropy vlastní.

„Jenže to nestačí. Rusko má stále kapacitu na útok nejen proti Ukrajině. Polsko, Moldávie, Rumunsko a Pobaltí se stanou dalšími cíli, pokud svoboda na Ukrajině padne. Obrázky z Buče a Mariupolu demonstrovaly celému světu skutečné ruské záměry,“ řekl Zelenskyj.

V emotivním projevu pak dodal, že ruský postup může být zastaven pouze vojenskou silou, a to hned.

„Potřebujeme těžkou vojenskou techniku, obrněná vozidla, systémy protivzdušné obrany a bojová letadla. Cokoliv, co nám pomůže zahnat ruské síly a zastavit jejich válečné zločiny,“ uvedl ukrajinský prezident.

Zelenskyj: Rusko deportovalo statisíce Ukrajinců, děti odděluje a chystá k adopcím

Evropa

Zelenskyj následně začal vyjmenovávat konkrétní techniku: houfnice ráže 155 milimetrů, dělostřelecké granáty ráže 152 mm, raketomety (Grad, Směrč, Tornado či M142 Himars), obrněné transportéry, bojová vozidla pěchoty, tanky T-72 či podobné z USA a Německa, protivzdušné obranné systémy S-300 či Buk a jim podobné.

Jako nutná pak označil vojenská letadla, která by pomohla Ukrajině prolomit obklíčení některých měst.

„Svoboda musí být vyzbrojena lépe než tyranie. Západní státy mají všechno, co potřebují, aby tak mohly učinit. Konečné vítězství nad tyranií a počet zachráněných lidí záleží jen na nich. Vyzbrojte Ukrajinu a braňte svobodu,“ vyzval Zelenskyj.

Reklama

Výběr článků

Načítám