Hlavní obsah

Zelenskyj mluvil se Scholzem. Přístup Německa se mění, ocenil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli po rozhovoru s německým kancléřem Olafem Scholzem ocenil změnu postoje Německa vůči válce na Ukrajině. Oba politici měli diskutovat o zavedení případných dalších sankcí vůči Rusku.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Hovořil jsem s kancléřem Scholzem, jak pohnat k zodpovědnosti všechny viníky válečných zločinů a také o tom, jak zesílit sankce a přimět Rusko k hledání mírové cesty,“ uvedl Zelenskyj v pravidelném nočním vysílání.

Po rozhovoru se Scholzem ocenil, že se „dosavadní německý přístup” mění v náklonnost vůči Ukrajině. „Považuji to za logické, protože většina Němců s tím souhlasí, a těm jsem vděčný. Očekávám, že vstoupí v platnost vše, na čem se dohodneme. To je velmi důležité,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj čeká ještě větší boje na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Německo se od začátku ruské invaze na Ukrajinu drželo zkrátka. Zatímco na začátku války neposkytovalo prakticky žádné zbraně, teď Ukrajinu vyzbrojuje protitankovými střelami a raketami.

Zelenskyj a další vysocí představitelé Ukrajiny, včetně například starosty Kyjeva Vitalije Klička, Německo dlouho za liknavý přístup kritizovali. Ukrajinská hlava státu tak učinila dokonce přímo v německém parlamentu, kde vystoupila v březnu přes videohovor.

V Evropě vyrostla zeď mezi svobodou a nesvobodou. Zbořte ji, vyzval Scholze Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Dovoz energií z Ruska klesá

Scholz už v pátek uvedl, že Německo může ještě tento rok ukončit z Ruska dodávku ropy. V případě plynu ale bude situace obtížnější, protože země zatím nemá vybudovanou infrastrukturu na dodávky z alternativních zdrojů.

Od začátku invaze Německo snížilo podíl ruské ropy z 35 na 25 procent. Dolů šel i dovoz plynu (z 55 na 40 procent) a uhlí (z 50 na 25 procent).

Němci jednají s Ukrajinci o možných bezpečnostních zárukách

Evropa

Samo německé kancléřství v tiskové zprávě neuvedlo nic o tom, že by Zelenskyj se Scholzem o sankcích hovořil. Ukrajinský prezident měl pouze informovat o současné situaci a vyjednávání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Scholz také podle zprávy odsoudil válečné zločiny ve městě Buča a dalších částech Ukrajiny. Zelenského měl ujistit, že německá vláda udělá, co je v jejích silách, aby zajistila, že budou viníci identifikováni a předvedeni před mezinárodní soudní tribunál.

Moskva odmítá, že by se její vojáci na Ukrajině dopustili jakýchkoli válečných zločinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám