Hlavní obsah

Martinka se asi dívala, jak Marček střelil Janka, řekla matka Kušnírové k výpovědi obžalovaného

– Pezinok • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava), Aleš Fuksa

Podnikatel Marian Kočner, kterého obžaloba viní z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, se cítí nevinen. Řekl to v pondělí při hlavním líčení u soudu v Pezinku. Dalšími obžalovanými jsou Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Alena Zsuzsová. Pouze Marček se k vraždě přiznal. U soudu podrobně popsal, jakým způsobem čin vykonal.

Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

17:53 -  On-line v tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost.

17:42 -  Vypovídá obžalovaný Marian Kočner. Využívá své právo nevypovídat k případu vraždy Jána Kuciaka. „Nebudu se vyjadřovat, nebudu odpovídat na otázky a hodlám se vyjádřit až k jednotlivým důkazům,“ řekl soudu.

Foto: Právo

Zlatica Kušnírová, matka zavražděné Martiny

Střelivo, které bylo nalezeno u něj při domovní prohlídce, pochází podle Kočnera z období jeho základní vojenské služby. „Tyto náboje jsem si přinesl z vojny. Bohužel jsem je dlouhá léta nezlikvidoval. Já na ně zapomněl,“ řekl.

17:27 - Zároveň Zsuzsová dodala, že Kočner si u ní žádnou vraždu neobjednal. „Nikdy se ani nechoval tak, že by chtěl někomu fyzicky ublížit," tvrdí Zsuzsová.

”Nikdy mi nedal žádnou sumu na nic, ani za nic. To, co jsem pro něj dělala, to bylo tlumočení do italštiny a maďarštiny. Nebo jsem mu hledala nemovitosti, o které měl zájem. Mnohokrát jsem ho žádala, že bych chtěla pracovat. Poslední čtyři roky mi bylo nepříjemné, že mi finančně pomáhal tím, že přispíval na mou dceru, které byl kmotrem. Říkal, ať si splatím svoje dluhy a exekuce, předložím mu nějaký podnikatelský záměr, pak že mi s něčím pomůže," vypověděl Zsuzsová.

17:16 - U soudu vypovídá Alena Zsuzsová, která měla Kuciakovu vraždu pro Kočnera objednat. Osobně prý znala jen jeho. "Kočner je můj velmi dobrý přítel a kmotr mojí dcery. Náš vztah bylo ze začátku nezávazné flirtování. Pak hra kdo z koho. Nakonec to zkoušel a ověřil si, že nejsem žádná zlatokopka. Já si ověřila, že dál zájem nemá. Tak jsme se stali blízkými přáteli,“ vzpomínala Zsuzsová. Vinu popírá.

16:52 - Podle obhájce Kuciakových rodičů Daniela Lipšice je Szabova výpověď „naprosto nevěrohodná”. „Přizpůsobuje výpověď důkazní situaci, aby nemusel uznat, že byl účastníkem na trestném činu úkladné vraždy,“ tvrdí Lipšic.

BEZ KOMENTÁŘE: Příchod obžalovaných k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

Naopak Marčekovu výpověď považuje za věrohodnou. „Bylo zřejmé, že střelcem byl Marček. Kdyby nechtěl mluvit pravdu, nebude si přitěžovat k tomu, jak skutkový děj probíhal,” poznamenal Lipšic.

16:35 - Szabó odmítl odpovídat na otázky.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obviněný Tomáš Szabó přichází v doprovodu stráže do jednací síně specializovaného trestního soudu v Pezinku.

16:32 - „S vraždou nemám nic společného. Nevím, proč si to na mě vymyslel. V posledním období jsme s bratrancem Marčekem moc nevycházeli. Byl divný,” řekl Szabó.

16:28 - Szabó podle své výpovědi přišel několik dní po vraždě za zprostředkovatelem a svým kamarádem Zoltánem Androskem. Zeptal se ho, jak to bylo ve skutečnosti s „tím novinářem“.

„Zoltán mi řekl, že bude lepší se o to nestarat, jinak zle pochodím. Jsou prý za tím mocnější lidi. ‘Přestaň se o to starat,‘ řekl mi.“

16:22 - Tomáš Szabó vypověděl, že 21. února za ním přišel Marček, že by mohli jet do Velké Mače. „Mně už se tam moc nechtělo. Ale přesvědčil mě. Nechal jsem ho na určeném místě a vyzvedl ho za hodinu,“ řekl. Szabó se pak zeptal Marčeka, jestli Jána Kuciaka zmlátil.

„Miroslav mi odpověděl, že ne. Prý vešel do dvora a viděl za okny dvě ležící osoby. Že už byly mrtvé, a proto odtamtud utekl.“

16:10 - „Před Vánoci 2017 u Zoltána Andruska a ptal se, zda neznám někoho, kdo by zfackoval nějakou osobu. Bratranec Marček neměl peníze a chtěl se domluvit s Andruskem. On nám řekl, že je to mladý novinář a řekl, že je za to 1500 eur (38 tisíc korun). On si nechá 500 a my abychom se zbytkem dělali, co chceme. Po týdnu se ozval, že se jedná o Kuciaka,“ vypovaděl Szabó.

16:00 - Začíná výslech obžalovaného Tomáš Szaba. V úvodu výslechu Szabó řekl, že Kočnera znal jen z médií, Zuzsovou znal z Komárna, kde působil jako policista, Marček je jeho bratranec.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Tomáš Szabó u soudu v Pezinku

15:57 - Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak se pozastavil nad tím, jak klidně Marček popisoval, jak vraždil lidi. „Můžete si o něm udělat obrázek. Opravdu nevím, zda v tom byla nějaká lítost. Ať mi promine, ale to mělo daleko do lítosti,” řekl.

15:53 - Matka Martiny Kušnírové se o přestávce vyjádřila ke slovům Marčeka, že činu lituje. „Nevím, zda to bylo upřímné. Nedokážu se k tomu vyjádřit. Nám to už nepomůže, děti nám to nevrátí. Ani kdyby mi dal půl zeměkoule,“ řekla.

„Martinka se možná i dívala, jak střelil Janka. Určitě to tak bylo. Chuďátko neměla, jak sobě nebo jemu (Kuciakovi) pomoct."

15:34 - Líčení bylo na patnáct minut přerušeno.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Miroslav Marček, který se doznal k vraždě Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové.

15:18 - Marčekova výpověď ohledně vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové byla ukončena. Prokurátor a soudkyně teď ještě Marčeka vyslýchají v případu objednávky vraždy podnikatele Molnára z roku 2016, ke které se obžalovaný Marček také doznal.

15:10 - Marček už vypovídá přes dvě hodiny.

14:29 - Marček řekl, že při činu na sobě neměl kuklu, proto se rozhodl zastřelit i Martinu Kušnírovou.

„Vzhledem k tomu, že jsem zaklepal na dveře bez kukly, nebylo možné odtud jen tak odejít,” vypověděl.

14:04 - Na obhlídce terénu byli Szabó a Marček podle Marčekovy výpovědi v průběhu února 2018 sedmkrát. „V poslední dva termíny jsem už měl s sebou zbraň,“ uvedl.

13:45 - Marček vypověděl, že mu bylo divné, jak podrobné informace měli obžalovaní o Kuciakovi. Například „jaké horalky si koupil v bufetu a za kolik”. Informace ze sledování podle jeho mínění musel vypracovat policista nebo bývalý policista. „Ten člověk to nedělal poprvé,” dodal. Kuciaka měl podle informací slovenských médií sledovat bývalý šéf rozvědky Peter Tóth na objednávku Mariana Kočnera.

13:40 - Podle své výpovědi Marček část odměny za vraždu použil ke splacení dluhů. Při domovní prohlídce odevzdal 4000 eur (zhruba 100 tisíc korun).

13:30 - Na otázku prokurátora, kde si obžalovaní opatřili zbraň, Marček odpověděl, že v Maďarsku na přelomu let 2017 a 2018 za 930 eur (zhruba 24 tisíc korun). Dodavatel zbraně nevěděl, na co má být použita.

13:22 - Podle původního plánu měl být Kuciak před vraždou unesen, vypověděl Marček. „Szabó řekl, že v dnešní době je nereálné někoho převážet. Andruskó souhlasil,“ dodal.

13:15 - Marček uvedl, že Zsuzsovou neznal a Kočnera znal jen z médií. „Szabó je můj bratranec a podnikali jsme spolu,“ řekl.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obviněný Miroslav Marček se plně doznal k vraždám

13:14 - „Odjeli jsme do Kolárova, kde jsme se zbavili zbraně. V obci Chotín jsme řekli Andruskóovi, že je to vyřízené,“ uvedl Marček. Szabó a Marček si později přijeli pro peníze. „Bylo to 35 až 40 tisíc eur (880 tisíc až 1 milion korun - pozn. red.), nepamatuji si přesně,“ řekl Marček.

13:08 - „Pořídili jsme si zbraň a 19. února 2018 jsme jeli do Velké Mače, ale v domě byly další osoby, tak jsme odjeli. Přijeli jsme opět  21. února,” uvedl Marček.

„Čekal jsem v letní kuchyňce. Zaklepal jsem na dveře a otevřel mi pan Kuciak. Zasáhl jsem ho do hrudi. Naneštěstí se objevila i paní Kušnírová a zasáhl jsem i ji. Byla na místě mrtvá. Při odchodu jsem ještě jednou vystřelil na Kuciaka,“ dodal Marček.

13:03 - Marček se ve své výpovědi omluvil rodinám Kuciaka a Kušnírové. „Nic nedokáže nahradit to, co jsme jim vzali. Je mi to líto,“ řekl Marček.

12:59 - Začíná výslech obžalovaných. Začne Miroslav Marček, pokračuje Tomáš Szabó, poté Alena Zsuzsová a na závěr Marian Kočner.

Kočner podle obžaloby sám chodil do banky pro peníze a vyplácel Kuciakovy vrahy

Evropa

12:51 - Soud již dříve stanovil prvních devět dnů hlavních líčení. Ta se konají 13. až 15. ledna, poté 20. až 22. ledna a následně 3., 4. a 6. února. Je více než pravděpodobné, že proces se protáhne.

12:40 - Spis má 22 tisíc stran. Součástí příloh je také 54 terabajtů dat.

11:59 - Soudkyně se ptá, zda budou obžalovaní vypovídat. Všichni obvinění souhlasili, že budou vypovídat. Předsedkyně senátu poté přerušila jednání.

11:56 - Zsuzsová podala námitku podjatosti vůči advokátovi Kuciakových Danielu Lipšicovi. „My se s Danielem Lipšicem osobně známe,“ řekla Zsuzsová.

11:46 - V případě Marčeka doznání znamená, že soud bude rozhodovat už pouze o výši trestu, nikoli o vině. Soudkyně uvedla, že nemá pochybnosti o dobrovolnosti přiznání viny.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ozbrojená stráž přivádí podnikatele Mariana Kočnera do jednací síně

11:34 - Soudkyně se Kočnera ptá, zda je obeznámený s trestní sazbou, která je za tento trestný čin nedovoleného ozbrojování, a zda se přiznal dobrovolně. Kočner odpověděl, že ano.

Pokud by byl přečin nedovoleného ozbrojování posuzován odděleně, Kočnerovi by hrozilo jeden až pět let vězení.

11:33 - „Dobrovolně jste se přiznal a uznal jste vinu za spáchané skutky?“ ptá se předsedkyně senátu. „Ano,“ opakuje Marček, který se právě přiznal ke třem vraždám.

11:32 - Předsedkyně senátu konstatovala, že Marček prohlásil, že je vinen ze spáchání všech skutků v obžalobě, které se mu kladou za vinu. Prokurátor navrhuje, aby soud přijal vyjádření Marčeka v celém rozsahu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Stráž přivádí obviněnou Alenu Zsuzsovou

11:30 - Marček: „Přiznal jsem se dobrovolně.”

11:26 - Kočner prohlásil, že je vinen ze spáchání skutku nedovoleného ozbrojování. „V bodu jedna jsem nevinen,“ řekl Kočner. (Bod jedna je vražda Kuciaka a Kušnírové.)

11:25 - Jsem nevinná, tvrdí Zsuzsová. Szabó se odmítl vyjádřit. Marček uvedl, že je vinen ze spáchání všech skutků uvedených v obžalobě, které se mu kladou za vinu.

11:14 - Obžalovaní se radí s obhájci. Obžalovaným hrozí trest odnětí svobody na 25 roků až doživotí.

BEZ KOMENTÁŘE: Marian Kočner v soudní síni.Video: Aleš Fuksa, Právo

11:13 - Soudkyně na adresu obžalovaných: „Máte právo sdělit jednu z možností daných trestním řádem: Buď jsem nevinen, nebo jsem vinen ze spáchaného skutku nebo některého ze skutků uvedených v obžalobě, anebo nepopírám spáchání skutku nebo některého ze skutků uvedených v obžalobě.“

11:08 - Kušnírová od začátku soudu hledí do tváře Mariana Kočnera. Kočner se snaží pohledem neuhnout. „Vydržím se mu dívat do tváře do konce soudu. Just neuhnu ani já,“ řekla o přestávce.

11:06 - Projednávání po přestávce pokračuje výpovědí Zlatici Kušnírové, matky Martiny Kušnírové.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Matka Martiny Kušnírové Zlatica

10:39 - Předsedkyně senátu vyhlásila dvacetiminutovou přestávku.

10:36 - Rodiče Jána Kuciaka uplatňují náhradu škody jeden milion eur (25 milionů korun), uvedl Lipšic.

10:33 - Podle Lipšice není normální, aby měl jeden z obžalovaných informace o vyšetřování případu.

10:31 - „Motivem této úkladné vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky byla novinářská investigativní práce Jána Kuciaka, který mapoval propojení oligarchů na policejní složky,“ řekl obhájce rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic. „Byla to jeho vytrvalá snaha o spravedlnost na Slovensku. Byl brutálně a nemilosrdně zavražděn pro svoje přesvědčení a svou práci,“ dodal.

10:27 - Kočnerův obhájce Marek Para rovněž zpochybnil obžalobu. „Obžalobu považujeme za neodůvodněnou,“ uvedl.

10:21 - Obhajoba Szabóa zpochybňuje výpověď obžalovaného Marčeka, který se přiznal k vraždě Kuciaka.

10:19 - Právní zástupkyně Tomáše Szabóa Ivana Kochanská tvrdí, že její klient se necítí být vinen. „Je zřejmé, že při skutku nebyl,“ prohlásila.

10:15 - Soudní síň je zaplněná do posledního místa. V místnosti je 120 akreditovaných novinářů z celého světa.

10:16 - Právní zástupci Zsuzsové postavili obhajobu na zpochybňování důvěryhodnosti hlavního svědka, kterým je Zoltán Andruskó. Andruskó, který je obviněn ze zprostředkování Kuciakovy vraždy, uzavřel dohodu s prokuraturou o vině a trestu. Od začátku spolupracuje s policií a vypověděl, že Zsuzsová si u něj objednala vraždu novináře.

10:12 - Obhájkyně Zsuzsové označila obžalobu za nedůvodnou a absolutně nezákonnou. „Není možné, že se vytýkaného jednání mohla dopustit má klientka. Všechna tvrzení jsou postavená jen na výpovědi svědka Andruskóa,“ uvedla.

10:06 - Prokurátor čte právní kvalifikaci skutků, že se jedná o úkladné vraždy, nedovolené ozbrojování, porušování domovní svobody a další.

10:00 - Prokurátor čte část obvinění, které se týká vraždy podnikatele Petera Molnára, kterou má na svědomí rovněž Marček a Szabó. Sestra zavražděného podnikatele Silvia Molnárová začala v místnosti plakat. Obžalovaným může u soudu uškodit skutečnost, že podle prokurátora vraždili jako organizovaná skupina.

9:51Prokurátor popisuje průběh vraždy. Matka Martiny Kušnírové při čtení pláče a tato část zjevně zasáhla i Kuciakovy rodiče.

9:41 - Prokurátor Juraj Novocký poté přečetl text obžaloby. Podle ní si Kočner objednal vraždu Kuciaka a Kušnírové na přelomu let 2017 a 2018.

9:30 -  Předsedkyně senátu Růžena Sabová upozornila obviněné, že je možná dohoda o vině a trestu. Všichni čtyři obvinění tuto možnost odmítli. O dohodu nemá zájem ani prokurátor. Všem tak hrozí 25 let vězení až doživotí.

9:02 - Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak před začátkem soudního přelíčení Novinkám řekl, že se chce soudu zúčastnit pokaždé, kdy to bude možné. „V úterý budu vypovídat, ale chci chodit k soudu i v ostatní dny. Je to celé velký nápor na nervy a nevíme, jak dlouho bude soud trvat,“ řekl. K soudu se dostavila také matka zavražděného novináře Jana Kuciaková a matka zavražděné archeoložky Zlatica Kušnírová.

9:00 - Soudkyně zahájila hlavní líčení.

8:58 - Eskorta přivádí do soudní síně čtyři obžalované z vraždy.

Z důvodu mimořádného zájmu médií zasedá soud v budově Justiční akademie v Pezinku. Vyšetřovací spis má přes 25 tisíc stránek a desítky příloh. Obžaloba má 93 stránek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Podnikatel Marian Kočner na pondělním přelíčení. Je obžalován z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Předsedkyně senátu Ružena Sabová na předběžném projednávání obžaloby v prosinci 2019 avizovala, že u soudního přelíčení bude vyžadovat přítomnost všech obviněných.

Všichni jsou ve vazbě. V případě uznání viny jim za dvojnásobnou úkladnou vraždu hrozí 25 let až doživotí.

Uhýbali očima

K soudu chtějí pravidelně chodit také rodiče Jána Kuciaka a matka Martiny Kušnírové.

Otec zavražděného novináře Jozef Kuciak před začátkem soudního přelíčení Novinkám řekl, že se chce soudu zúčastnit pokaždé, kdy to bude možné. „V úterý budu vypovídat, ale chci chodit k soudu i v ostatní dny. Je to celé velký nápor na nervy a nevíme, jak dlouho bude soud trvat,“ řekl. K soudu se dostavila také matka zavražděného novináře Jana Kuciaková a matka zavražděné archeoložky Zlatica Kušnírová.

Neprůstřelná helma, psi a samopaly. Soud s Kočnerem provázela mimořádná opatření

Evropa

Na prosincovém předběžném projednání obžaloby mohli rodiče zavražděných mladých lidí poprvé pohlédnout do očí obviněných.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Matka Martiny Kušnírové Zlatica

„Byla to taková malá úleva, když jsme seděli naproti nim a mnozí uhýbali očima. Jsou to všechno vyprázdněné osoby, žádné city a emoce. V jejich pohledech jsem neviděla žádnou lítost nebo omluvu. Jim šlo zjevně jen o peníze, a co na tom, že nám zabili děti,“ řekla Kušnírová.

Další Kočnerova nahrávka: Když nebudu mít svatý klid, nebudeš premiérem, říkal prý Ficovi

Evropa

Kočner měl vraždu objednat, Zsuzsová s objednávkou oslovila Zoltána Andruskóa, který ji dál předal Szabóovi a Marčekovi. Policie původně považovala za vykonavatele vraždy bývalého policistu Szabóa, ale jeho bratranec, bývalý profesionální voják Marček se v průběhu vyšetřování přiznal, že to byl on, kdo stiskl spoušť. Szabó měl pouze řídit vůz, kterým přijeli na místo činu.

Kuciak a Kušnírová byli zastřeleni 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Jejich těla byla nalezena až 25. února. Vražda vyvolala masové protesty po celé zemi, největší od roku 1989. Postupně odstoupili ze svých funkcí ministr vnitra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico a šéf policie Tibor Gašpar.

Zprostředkovatel dostal 15 let

Koncem roku 2019 uzavřel dohodu o vině a trestu zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který si ve vězení odsedí 15 let. Původně se s prokurátorem dohodl na desetiletém vězení, ale soud požadoval 15 let.

Matka údajného Kuciakova vraha: Nevěřím, že střílel. Proč se přiznal?

Evropa

„Kdyby bylo po mém, dostal by doživotí,“ nechala se slyšet matka zavražděné archeoložky. Andruskó od svého zatčení spolupracuje s policií a během hlavního líčení vystoupí jako svědek.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

K soudu bude předvolán rovněž bývalý novinář a pozdější šéf kontrarozvědky Peter Tóth, který měl na Kočnerovu objednávku sledovat Kuciaka a další novináře. V procesu budou vypovídat také Kuciakovi kolegové, rodiče, šéf finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák, podnikatel Norbert Bödör a další.

Reklama

Související články

Slovenská policie rozpustila tým „Kuciak”

Po pondělním podáním obžaloby v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové rozpustil slovenský policejní prezident vyšetřovací...

Kočner dal sledovat generálního prokurátora

Podnikatel Marian Kočner, který je obviněn z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka, dal sledovat kromě novinářů také slovenského generálního prokurátora...

Výběr článků

Načítám