Hlavní obsah

Kočner podle obžaloby sám chodil do banky pro peníze a vyplácel Kuciakovy vrahy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská média zveřejnila v pondělí obžalobu v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Z 93stránkového spisu jasně vyplývá, že objednavatelem vraždy byl podnikatel Marian Kočner, který osobně chodil pro peníze do banky a vyplácel členy vražedného komanda.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Kočner podle vyšetřovatelů objednal Kuciakovu vraždu, protože novinář poukazoval na jeho rozsáhlou hospodářskou trestnou činnost.

„Kočner se snažil najít na novináře kompromitující informace, aby ho zdiskreditoval. Protože Kuciak žil slušným životem, Kočner se rozhodl pro jinou variantu. Rozhodl se fyzicky zbavit Kuciaka a tímto způsobem zabránit dalšímu zveřejňování informací o svých aktivitách,“ uvedl prokurátor v obžalobě, kterou podal letos 21. října na čtyři osoby.

Čaputová: Vyšetření Kuciakovy vraždy rozhodne, v jaké zemi budeme žít

Zahraniční

Kočner je obžalován z úkladné vraždy formou účastnictví. Hrozí mu 25 let vězení až doživotí. Obžalovaná je rovněž zprostředkovatelka vraždy Alena Zsuzsová, vykonavatel bývalý policista Miroslav Marček a jeho pomocník bývalý voják Tomáš Szabó.

Marček původně odmítal vypovídat, ale letos v dubnu se k vraždě přiznal. Kuciaka zasáhl do srdce a Kušnírovou do hlavy. Všichni byli obžalováni z úkladné vraždy provedené v organizované skupině a hrozí jim doživotní trest. Další člen skupiny Zoltán Andruskó spolupracuje s policií a uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu, co mu trest do značné míry sníží.

Jeden z obviněných z Kuciakovy vraždy uzavřel dohodu o vině a trestu

Evropa

Při sledování Kuciaka byly pořízeny jeho fotografie, na jejichž základě byla zadána objednávka na vraždu. V lednu 2018 ukázala Zsuzsová fotografie Andruskóovi, poskytla mu adresu, kde novinář bydlí, a jeho denní režim. Všechny informace dostávala od Kočnera, jak ukázala komunikace v jeho mobilním telefonu.

Kuciak měl zmizet

Původní plán byl takový, že Kuciaka unesou a ten pak zmizí bez stopy. Vše dopadlo jinak a Zsuzsovou rozzlobilo, že nakonec byla zavražděna i novinářova snoubenka. Kočner nicméně vybral z banky peníze a den po vraždě Zsuzsová odevzdala Andruskóovi 50 tisíc eur (téměř 1 300 000 Kč).

„Szabóovi a Marčekovi dal každému po 20 tisíc a nechal si 10 tisíc,“ píše se v obžalobě.

Na Slovensku byl zavražděn investigativní novinář s přítelkyní

Evropa

Kuciaka a Kušnírovou zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Jejich těla však byla objevena až 25. února. Objevení těl vyvolalo obrovskou pozornost médií i veřejnosti a vrahové žádali další peníze. „Kočner pak vybral z banky dalších 50 tisíc eur,“ stojí v obžalobě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám