Hlavní obsah

Záběry z dronu: Zcela zničené ocelárny Azovstal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Areál oceláren Azovstal v Mariupolu byl v posledních týdnech středem intenzivních bojů mezi ruskými vojáky a ukrajinskými obránci. Ruský deník Izvestija ve středu zveřejnil záběry z dronu, které zobrazují destrukci oceláren.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu a z vnitřku továrny odhalují zkázu AzovstaluVideo: Reuters/AP

 
Článek

Ruská strana záběry pořídila jen tři dny poté, co se v Azovstalu vzdali poslední ukrajinští obránci. Díky tomu získalo Rusko plnou kontrolu nad přístavním městem.

Kontrola Mariupolu umožňuje Rusku dohled nad pozemními cestami spojujícími Krymský poloostrov, který Moskva obsadila v roce 2014, s pevninským Ruskem a částmi východní Ukrajiny drženými proruskými separatisty.

Sdílejte to, prosí voják, který před zajetím pořídil unikátní fotky života v podzemí Azovstalu

Evropa

Ruská státní televize také zveřejnila záběry z Azovstalu, na kterých dala nahlédnout do podzemních tunelů, jež sloužily Ukrajincům jako úkryty. Betonové bunkry vedly podle televize až sedm pater do podzemí.

Foto: Reuters/AP

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu a z vnitřku továrny odhalují zkázu Azovstalu.

Ukrajinští vojáci, kteří bránili ocelárny, budou v samozvané Doněcké republice postaveni před soud. Uvedl to v pondělí podle agentury Interfax šéf separatistické proruské republiky Denis Pušilin. Ruské ministerstvo zahraničí ale nevyloučilo možnost jejich výměny za vlastní vojáky v ukrajinském zajetí.

Moskva v pátek oznámila, že v ruském držení je 1900 lidí, kteří bránili Azovstal. Západní zpravodajské služby jejich počet odhadují na 1700.

Reklama

Výběr článků

Načítám