Hlavní obsah

Za záplavy v Anglii může ideologické rozhodnutí jedné agentury, tvrdí kritici

Londýn

Za opakovanými katastrofálními záplavami v jihozápadním anglickém hrabství Somerset stojí záměrné ideologické rozhodnutí polonezávislé Agentury pro životní prostředí, napsal britský týdeník Spectator. Místní experti poukazují na to, že tak rozsáhlé záplavy už nejsou zdaleka jen dílem přírody, ale výrazně k ní přispěli ti, kdo preferují přírodu před lidmi.

Foto: Toby Melville, Reuters

Pod vodou se ocitl i nejeden hřbitov.

Článek

Nynější šéf agentury Chris Smith měl podle týdeníku kvůli "extrémní nekompetentnosti" už dávno rezignovat.

Opakované katastrofy v rovinaté části hrabství jsou výsledkem politiky, kterou agentura přijala od svého založení před 18 lety, kdy dostala na starost řeky a protipovodňovou ochranu v Anglii, uvádí Spectator. Hlavní příčinou posledních rozsáhlých záplav jsou podle expertů kroky agentury proti čištění řek a dalších odvodů.

Koryta se nečistí 

Rovinatá oblast Somerset Levels jižně od Bristolu je nyní pod vodou již třetí rok a je tam zaplaveno asi 130 kilometrů čtverečních. Oblast je přitom účinně odvodňována už od první poloviny 17. století, kdy ji nizozemští inženýři přeměnili z bažin na zemědělskou půdu.

Od té doby spravují zemědělci a inženýři vodní toky pomocí více než 1500 kilometrů pravidelně čištěných kanálů, struh a odvodňovacích příkopů a od 19. století také pomocí velkého počtu čerpadel.

Od svého vzniku agentura začala svou odpovědnost za udržování řek v Somerset Levels zanedbávat, uvádí týdeník na svém webu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Rozsáhlé oblasti jsou zcela zaplaveny.

Za vedení labouristické baronky Barbary Youngové se neochota bagrovat koryta řek, čistit kanály a udržovat v chodu čerpadla stala ideologickým záměrem, jehož cílem bylo upřednostnit zájmy "biotopu" a "biodiverzity" před ochranou území jako zemědělské půdy a domova farmářů, píše Spectator. Youngová podle něj proslula výrokem, že "chce, aby na každé čerpací stanici byla přísavná mina".

Nečištěné řeky postupně zanesly nánosy, což drasticky omezilo jejich schopnost odvádět vodu do moře. Farmáři a inženýři brzy zjistili, že agentura je podrobuje všem možným omezením a zákazům, které jim brání dělat to, co je nutné. Nynější záplavy jsou toho nevyhnutelným důsledkem.

Je to prý mrhání penězi

Náklady letošních záplav v oblasti mohou podle Spectatoru přesáhnout 100 milionů liber (3,3 miliardy Kč) ročně. Čištění řek by stálo jen 4,5 miliónu liber, to ale agentura, která se má o to starat, považuje za zbytečné mrhání.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Muž na silnici v Burrowbridge v jihozápadní Anglii

Agentura se postupně stala státem ve státě. Motivem k jejímu založení bylo přání, aby fungovala bez vměšování politiků, dopadlo to ale přesně naopak. "Stala se hluboce zpolitizovanou vládou v exilu, s nekompetentní, ale namyšlenou hierarchií, kterou voliči nemohou odstranit," píše týdeník.

Selhání agentury dokonale dokládá žalostný výkon jejího nynějšího předsedy, bývalého labouristického ministra a nyní barona Chrise Smithe. Jeho veřejná vystoupení ukazují, že neví nic o chaosu, který jeho úřad působí, a neví ani nic o venkovu, o nějž se má starat.

"Smith ve své funkci brzy skončí, což je hanba, protože by měl být vyhozen za extrémní nekompetentnost," píše Spectator. Sama agentura, která se pro venkov stala hrozbou, by měla být podle týdeníku rozprášena a její pravomoci převedeny na menší orgány, které jsou k tomu účelu vhodnější.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Záplavy v Burrowbridge v jihozápadní Anglii.

Smith navštívil v pátek zatopené oblasti Somersetu, místní jej ale přivítali mrazivě a snesly se na něj výzvy k rezignaci. Podle listu Daily Telegraph se Smith nijak neomluvil, odmítl rezignovat a naopak prohlásil, že je na práci agentury "hrdý".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám