Hlavní obsah

Za postup u Novoluhanského a dobytí elektrárny vděčí Rusko žoldnéřům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Luhansk

Nasazení soukromé Vagnerovy armády podle britské rozvědky stálo za obsazením Vuhlehirské elektrárny a získání pozic u Novoluhanského. O dobytí druhé největší teplené elektrárny u Svitlodarsku informoval web separatistů Noviny Donbasu s odvoláním na pomocníka ministra vnitra samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) Vitalije Kiseljova.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Eduard Basurin z velení lidové milice samozvané DNR

Článek

Kiseljov na kanále na Telegramu uvedl, že v úterý ráno Rusové „obsadili celý areál elektrárny“. Podle něj ji obsadili vagnerovci.

Na sociálních sítích se objevily záběry vagnerovců v areálu elektrárny.

„Nyní skupiny vojsk DNR (Doněcké lidové republiky) a LNR za palebné podpory Ozbrojených sil Ruské federace osvobodila 255 obcí. Probíhá čistění Vuhlehirské elektrárny,“ uvedl ještě před tím štáb sil LNR.

Vojenský vůdce LNR Eduard Basurin ještě předtím oznámil v rozhovoru pro noviny Vzgljad, že obsazení elektrárny otevře cestu k Artěmivsku.

Washingtonský institut pro studium války, který o pádu elektrárny psal již v pondělí, ale současně uvedl: „Dobytí Novoluhanského a Vuhlehirské elektrárny nevytvoří výběžek, z něhož by mohly ruské jednotky postupovat k Bachmutu.“

Ruské jednotky se pokoušely dobýt vuhlehirskou tepelnou elektrárnu, která je druhá největší v zemi, po celý červenec, jejich útoky byly ale opakovaně odráženy. Podle britské rozvědky u elektrárny uspěli žoldnéři z Vagnerovy armády, protože se část ukrajinských jednotek stáhla.

 

Reklama

Výběr článků

Načítám