Hlavní obsah

Pavel: Antikampaň Spolu je nefér a nebezpečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel se ve čtvrtek večer ostře ohradil proti antikampani koalice Spolu, která se naváží do hnutí ANO a tvrdí, že hnutí hájí ruské zájmy. Označil ji za nefér a nebezpečnou stejně, jako jsou výroky šéfa ANO Andreje Babiše, které podněcují protiukrajinské nálady.

Foto: Eva Korinkova, Reuters

Český prezident Pavel na konferenci „20 let České republiky v EU: Vize rozšířené Evropy“ v Praze, 30. dubna 2024

Článek

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná,“ uvedl prezident na sociální síti X.

„Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ dodala hlava státu.

Pavel reagoval na vizuály koalice Spolu, která parodovala předvolební plakáty hnutí ANO s portrétem Andreje Babiše a lídryně jeho kandidátky Kláry Dostálové. Koalice Spolu původní slogan hnutí ANO „Česko, pro tebe všecko“ a české vlajky nahradila na vizuálu vlajkami ruskými a větou „Rusko, pro tebe všecko“.

Že kampaň pochází z dílny vládních stran, potvrdil i premiér Petr Fiala (ODS). ANO se proti plakátům ostře ohradilo.

Rusko pro tebe všecko. Spolu rozjelo antikampaň proti hnutí ANO

Volby

Babiš se opakovaně vyjadřuje proti vojenské pomoci Ukrajině, byť tvrdí, že proti ruskému agresorovi stojí na její straně.

Vládu Petra Fialy (ODS) kritizuje i za její muniční iniciativu, za kterou jinak kabinet sklízí z Evropy i ze světa chválu.

„Náš premiér si hraje na premiéra Ukrajiny a shání po světě starou munici. Normální člověk nechce válku, normální člověk chce mír. Fialova vláda ale nic jiného nezná, jenom válku a munici od rána do večera. Doufám, že se svět postupně změní, Putin nezvítězí a dojde k ukončení této války,“ napsal před pár dny Babiš na Facebooku.

O Ukrajině pak opakovaně prohlásil, že je to zkorumpovaná země a že by si Evropa měla ohlídat, jak nakládá s její finanční pomocí.

Vláda se bojí míru a konce války, hřmí Schillerová

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám