Hlavní obsah

Za obří únik ropy v Norilsku uložil soud starostovi veřejně prospěšné práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norilsk

Bývalý starosta Norilsku byl v pondělí odsouzen k šesti měsícům veřejně prospěšných prací za nedbalost v souvislosti s květnovým únikem ropného paliva, který způsobil lokální ekologickou katastrofu. Rinat Achmetčin byl v červnu obviněn, že reagoval nedostatečně, když z nádrže tepelné elektrárny uniklo přes 21 tisíc tun paliva a maziva, které se dostalo do několika řek a jezera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letecké záběry havárie v NorilskuVideo: Reuters

 
Článek

Stát bude Achmetčinovi strhávat 15 procent jeho platu. Podle agentury Interfax je květnový únik ropných produktů nejzávažnější katastrofou svého druhu v Rusku od roku 1994, kdy v Komijské republice na severu evropské části Ruska do přírody uniklo 94 tisíc tun ropy.

Server The Moscow Times dříve psal, že jde zároveň o největší katastrofu tohoto typu v Arktidě, Norilsk totiž leží několik stovek kilometrů za polárním kruhem.

Většina ropy se podle ekologů vlila do řeky Ambarnaja a jejích přítoků, část se vsákla do půdy. Palivo se dostalo také do jezera Pjasino, bohatého na ryby. Gubernátor Krasnojarského kraje, v němž Norilsk leží, a ministr pro mimořádné události Jevgenij Ziničev uvedli, že zpráva o úniku byla zveřejněná s dvoudenním zpožděním.

Stíhaný starosta Norilsku skončil. O koronaviru se lže, tvrdil

Evropa

Prezident Vladimir Putin na začátku června schválil vyhlášení stavu nouze, který měl uspíšit likvidaci havárie, a v přímém televizním přenosu káral místní činitele, že se o havárii dozvěděli pozdě a nedokázali správně reagovat. Achmetčin v červenci z funkce starosty odstoupil.

Elektrárna, z níž palivo uniklo, patřila energetické společnosti, která spadá pod těžební společnost Norilsk Nickel. V ní pracuje velká část obyvatel severního města. Šéf podniku Vladimir Potanin dříve slíbil, že společnost vyčištění oblasti postižené únikem paliva zaplatí.

Zábrany při katastrofě nepomohly. Ropa na Sibiři zamořila další řeky

Evropa

Ruské úřady odhadly škodu na 148 miliard rublů (asi 44 miliard), s čímž však Potanin nesouhlasí. Podle agentury Interfax zatím podnik v souvislosti s katastrofou zaplatil několik stovek tisíc rublů, nejde však o kompenzaci, ale o pokutu. Kromě Achmetčina jsou v souvislosti s havárií trestně stíháni také tři pracovníci tepelné elektrárny, z jejíž nádrže palivo uniklo.

Foto: AP

Uniklé palivo z elektrárny v Norislku by se mohlo dostat až do Karského moře

Reklama

Výběr článků

Načítám