Hlavní obsah

Zábrany při katastrofě nepomohly. Ropa na Sibiři zamořila další řeky

Moskva

Značná koncentrace ropných látek byla zjištěna ve vodě také za plovoucími zábranami, které měly zabránit zamoření dalších řek po úniku tisíců tun ropného paliva z tepelné elektrárny v Norilsku na severu Ruska. Oznámila to ruská média s odvoláním na úřady Krasnojarského kraje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uniklé palivo z elektrárny v Norislku by se mohlo dostat až do Karského mořeVideo: AP

 
Článek

„Za plovoucími zábranami vidíme velkou koncentraci ropných látek,“ uvedla náměstkyně ministra ochrany životního prostředí v krajské vládě Julija Gumeňuková podle agentury Interfax. „Zábrany jsou v současnosti podle našeho hodnocení neúčinné opatření, aby se zabránilo znečištění vod. Anebo byly zřízeny příliš pozdě, když už hlavní ropná skvrna odtekla,“ dodala.

Foto: Mmc Norilsk Nickel, Reuters

Plovoucí zábrany měly zabránit zamoření dalších řek po úniku tisíců tun ropy.

„Palivo se dostalo i do jezera Pjasino. Jde o obří jezero o délce přibližně 70 kilometrů, bohaté na ryby. Nelze si představit, jak nyní zvládne tuto zátěž,“ řekl novinářům gubernátor Krasnojarského kraje Alexandr Uss. Zdůraznil, že teď je hlavní zabránit úniku ropných látek z jezera vzdáleného asi 20 kilometrů od Norilska, do řeky Pjasina, která z jezera vytéká a ústí do Karského moře.

Elektrárna v Norilsku ekologickou havárii tajila, její manažer je ve vazbě

Svět

Z nádrže elektrárny podle vyšetřovatelů 29. května uniklo více než 21 tisíc tun paliva a maziv. Většina, asi 16 tisíc tun, se podle ekologů vlila do řeky Ambarnaja, zbytek se vsákl do půdy. Státní agentura pro rybolov odhadla, že potrvá desítky let, než se řeka vzpamatuje.

Foto: Esa, Reuters

Satelitní záběr ukazuje červenou skvrnu na řece Ambarnaja.

Prezident Vladimir Putin 3. června schválil vyhlášení stavu nouze, který má uspíšit likvidaci havárie, a v přímém televizním přenosu káral místní hodnostáře, že se o havárii dozvěděli pozdě a nedokázali správně reagovat.

Zaplatit vyčištění oblasti postižené únikem ropného paliva do řeky v polárním městě Norilsk slíbil šéf podniku Norilsk Nickel Vladimir Potanin, který odhadl náklady na deset miliard rublů (3,4 miliardy korun).

Únik ropy obarvil ruskou řeku

Zahraniční

Norilsk se 180 tisíci obyvateli leží asi 300 kilometrů za polárním kruhem. Město bylo postaveno okolo podniku Norilsk Nickel, který je předním světovým výrobcem niklu, platiny a palladia.

Reklama

Výběr článků

Načítám