Hlavní obsah

Za facku Macronovi jde muž do vězení

– Paříž • Aktualizováno

Muž, který dal ve Francii facku prezidentu Emmanuelu Macronovi, byl odsouzen ke čtyřem měsícům vězení. Zbytek 18měsíčního trestu je podmíněný. Informovala o tom televize BFM.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Napadení francouzského prezidenta Emmanuela MacronaVideo: Reuters

 
Článek

Tarel se ve čtvrtek objevil u soudu, vyslechl si obvinění z útoku na veřejného činitele. Ve Francii za tento čin standardně hrozí až tříletý trest odnětí svobody a pokuta ve výši 45 tisíc eur (zhruba 1,14 milionu korun).

Tarel u soudu tvrdil, že ho k činu vyprovokovalo chování prezidenta, který neměl vůli k diskusi. Lítost nad spácháním činu nevyjádřil.

„Myslím, že Macron velmi dobře reprezentuje pád naší země,” uvedl Tarel při soudním jednání, které francouzská média pozorně sledují.

Macrona se po facce zastali politici napříč spektrem. Objevily se další záběry incidentu

Zahraniční

Vyzval by ho na šermířský souboj 

Své provolání roajalistického bojového hesla „Montjoie, Saint-Denis!” vysvětlil jako odkaz na heslo volající po sjednocení rytířů, což považuje za patriotické. V duchu rytířství by Tarel prezidenta Macrona rád vyzval na „šermířský souboj za východu slunce”, ale bylo mu prý jasné, že by prezident odmítl.

„Myslím, že hodně lidí cítí nespravedlnost. Já jsem se angažoval,” uvedl Tarel u soudu.

Útok 28letého fanouška bojových umění vůči Macronovi šokoval celou Francii. Odsoudily ho všechny politické strany v zemi. Sám prezident incident popsal jako ojedinělý a uvedl, že násilí a nenávist jsou hrozbou pro demokracii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám