Hlavní obsah

Vytočená SPD: Schröder je ostudou Německa, vyhoďte ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Gerhard Schröder poškozuje nejen sociální demokracii, ale také mezinárodní pověst Německa. SPD se ho musí okamžitě zbavit, volají mnozí členové německé sociální demokracie (SPD) poté, co vyšel Schröderův rozhovor pro The New York Times. V něm bývalý německý kancléř prohlásil, že tvrdé sankce uvalené západními státy na Rusko nejsou dlouhodobě udržitelné.

Foto: Profimedia.cz

Gerhard Schröder

Článek

„Nemůžete dlouhodobě izolovat zemi jako Rusko, ať už politicky, nebo ekonomicky,“ řekl Schröder. „Německý průmysl potřebuje suroviny, které má Rusko. Nejde jen o ropu a plyn, ale také o další suroviny. A ty nelze jednoduše nahradit,“ pokračoval bývalý kancléř. „Až válka skončí, budeme znovu obchodovat s Ruskem,“ dodal.

Gerhard Schröder poškozuje naši zemi, naši mezinárodní pověst a zejména SPD
Michelle Münteferingová, poslankyně SPD

V rozhovoru potvrdil, že navzdory masivní kritice zůstane na svých postech v ruských energetických společnostech a že navzdory útočné válce proti Ukrajině nechce přerušit své úzké vazby na Rusko.

Nesmí dojít k jaderné válce, plynové embargo nepomůže, tvrdí německý kancléř

Evropa

Rozhovor doslova vytočil poslankyni SPD Michelle Münteferingovou, která tvrdí, že se německá sociální demokracie musí Schrödera zbavit.

„Gerhard Schröder poškozuje naši zemi, naši mezinárodní pověst a zejména SPD,“ napsala poslankyně na Twitteru. Bývalý kancléř by proto podle ní měl být ze strany okamžitě vyloučen. Münteferingová také doporučila, aby SPD „už nepřijala ani cent z jeho členských příspěvků. Jsou to špinavé peníze“.

Na špatné straně historie

Lídr SPD pro zemské volby ve Šlesvicku-Holštýnsku Thomas Losse-Müller týdeníku Spiegel řekl, že Gerhard Schröder již nehraje politickou roli. Když vystoupí, mluví jako placený lobbista ruských firem.

„To je důvod, proč jeho činy nemají žádný dopad na volební kampaň ve Šlesvicku-Holštýnsku,“ řekl Losse-Müller a dodal: „Všichni v SPD chceme, aby Schröder rezignoval na své posty v ruských podnicích. Je na špatné straně historie. Poškodil reputaci Německa ve světě a zničil své úspěchy ve funkci spolkového kancléře.“

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Evropa

Thomas Kutschaty, šéf sociálních demokratů v Severním Porýní-Vestfálsku a lídr strany pro nadcházející zemské volby navrhuje Schröderovi, aby ze strany odešel.

Buď SPD, nebo Putin

„Nemyslím si, že chování Gerharda Schrödera je slučitelné se základními hodnotami SPD,“ řekl Kutschaty zpravodajskému portálu t-online. Exkancléř by podle něj měl zvážit, „zda chce být stále členem SPD, nebo podporovatelem Putina“.

Premiér Dolního Saska Stephan Weil označil Schröderův postoj k válce na Ukrajině za zklamání. „Velmi bych si přál, aby po dvou měsících zkušeností s touto strašlivou válkou vyvodil také Gerhard Schröder správné závěry a vrátil své mandáty od ruských energetických společností.“

Německá firma může dát Ukrajině sto obrněných vozů. Čeká jen na Scholzův souhlas

Válka na Ukrajině

Také spolupředsedkyně sociální demokracie Saskia Eskenová již dříve doporučila Schröderovi odchod z ruských společností. „Měl by si zachránit pověst bývalého a kdysi úspěšného kancléře. Bohužel, touto radou se neřídil,“ řekla Eskenová rádiu Deutschlandfunk.

Již před časem Eskenová zaútočila na Schrödera v rozhovoru pro Spiegel. „Schröder se řadu let chová jako obchodník, a ne jako starší státník. Své peníze si vydělává prací pro ruské státní společnosti.“

Schröder je předsedou dozorčí rady ruského státního energetického gigantu Rosněfť a předsedou výboru akcionářů ropovodu Nord Stream. Je také stále zapsán v obchodním rejstříku jako předseda představenstva Nord Stream 2 AG.

Reklama

Výběr článků

Načítám