Hlavní obsah

Výrazná vzpruha. Polsko poslalo na Ukrajinu nejmodernější houfnice Krab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Kyjev

I Polsko se snaží posílit ukrajinské dělostřelectvo, aby se Kyjev mohl lépe bránit ruské agresi. Podle kanálu Nexta poslala Varšava Kyjevu 18 samohybných houfnic Krab ráže 155 mm, které patří k nejmodernějším na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Houfnice Krab během dubnového vojenského cvičení polské a americké armádyVideo: Reuters

 
Článek

Polsko současně vycvičilo sto ukrajinských vojáků ve využití těchto houfnic. Dalších 60 těchto houfnic si Ukrajina koupí. Napadená země už dostala několik desítek moderních samohybných houfnic této ráže, které využívají náboje standardu NATO, a to díky dodávkám z Polska, Francie a Slovenska.

Foto: Profimedia.cz

Polská samohybná houfnice AHS Krab na přehlídce

Po setkání zástupců polské a ukrajinské vlády bylo ve středu oznámeno, že Ukrajina plánuje zakoupit 60 houfnic Krab za 700 milionů eur.

Houfnice AHS Krab jsou moderní zbraně. Věž je použita z plánované modernizace britské samohybné houfnice AS90 na verzi Braveheart, od které nakonec Spojené království ustoupilo. Poláci věž osadili německým kanonem ráže 155 mm od firmy Rheinmetall, tedy stejným, jaký využívá výborná německá Panzerhaubitze 2000. Usazena je v pásových podvozcích, které využívají jihokorejské houfnice K7 Thunder. Stejný podvozek mají i turecké houfnice T-155 Firtina, které ale mají mohutnější věž a jsou těžší.

Polská armáda si objednala 122 kusů těchto houfnic a 80 jich už dostala.

Houfnice AHS Krab
Délka12,05 m
Šířka3,60 m
Výška3,00 m
Hmotnost48 tun
Hlavní výzbroj155 mm houfnice Rheinmetall L52
Trvalá rychlost palby6 ran za minutu
Dostřel30 km (45 km u nábojů s dnovou složí)
Dodatečná výzbrojkulomet WKM-B ráže 12,7 mm
Počet členů osádky5
Pohondieselový osmiválec STX-MTU MT 881 Ka700
Výkon735 kW
Maximální rychlost67 km/h
Dojezd400 km

Polská dodávka 18 houfnic výrazně posílila ukrajinské mobilní dělostřelectvo, jak co do počtu, tak co do kvality. Ukrajina už má přes třicet samohybných houfnic ráže NATO 155 mm. Z Francie dostala zatím šest samohybných houfnic Caesar.

Ze Slovenska získá osm houfnic Zuzana 2. Kontrakt na ně je už uzavřen. Všechny tyto houfnice používají stejné náboje standardu NATO, které mají alianční země k dispozici a jež mohou dodávat i v budoucnosti, což by byl u nábojů do kanonů sovětské ráže 152 mm problém. Jen polské houfnice se však díky pásovému podvozku mohou pohybovat i v málo schůdném terénu.

Ukrajinské jednotky nasadily na frontě francouzské houfnice Caesar

Evropa

Ukrajina by měla také dostat Panzerhaubitze 2000 z Německa a Nizozemska, ale dodávky sedmi kusů z Německa váznou údajně kvůli ještě nedokončenému výcviku ukrajinských dělostřelců.

Británie slíbila na Ukrajinu dodat dvacítku samohybných houfnic ráže 155 mm AS90, které ovšem mají kratší hlaveň, 39 ráží (délka hlavně se udává v násobcích ráže - pozn. red.).

Všechny tyto dodávky by měly napomoci zastavit současný ruský postup v době, kdy Rusko změnilo taktiku a místo pokusů o bleskové výpady do hloubky obrany používá klasickou taktiku z druhé světové války, kdy postupu předchází masivní dělostřelecká příprava. Konflikt se tak změnil v dělostřelecké souboje na dálku, kdy se obě znepřátelené strany snaží zničit techniku a pozice protivníka. Rusko mělo aktuálně převahu v počtu hlavní.

Slovenská firma prodá Ukrajině osm houfnic Zuzana 2

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám