Hlavní obsah

Ve Francii začne ubývat obyvatel od roku 2044, odhaduje statistický úřad

Paříž

Ve Francii bude do roku 2044 přibývat obyvatel, demografické stárnutí poté ovšem způsobí pokles populace. Stane se tak, pokud porodnost a pozitivní čistá migrace, tedy stav, kdy se do země přistěhuje více lidí, než z ní odejde, zůstanou na současných úrovních. Vyplývá to z projekce francouzského statistického úřadu INSEE.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Úřad odhaduje, že počet narozených dětí bude převyšovat počet zemřelých do roku 2035, poté bude populace růst díky migraci. Vrcholu by měla dosáhnout v roce 2044, kdy má ve Francii žít 69,3 milionu obyvatel. Poté však jejich počet začne podle odhadů klesat.

V roce 2070 by ve Francii mělo žít přes 68 milionů obyvatel. To je sice vyšší počet než současných více než 67 milionů, věkové složení populace bude však odlišné. Podle úřadu přibude pět milionů seniorů starších 75 let a ubyde pět milionů lidí mladších 60 let.

Francie zavře šest mešit. Šíří radikální islamismus

Evropa

Projekce vychází ze současné míry porodnosti, která udává počet dětí na jednu ženu. Ve Francii se pohybuje na úrovni 1,8. Ovlivňuje ji také míra migrace či očekávaná délka života. Podle úřadu se bude celkový počet obyvatel ve Francii v roce 2070 pohybovat od 58 milionů lidí po 79,1 milionu.

INSEE poznamenává, že stárnutí populace je „nevyhnutelný scénář“, protože závisí na prodlužování střední délky života a na rostoucím věku již narozených generací. Poměr důchodců starších 65 let k ekonomicky aktivním obyvatelům ve věku 20 až 64 let se výrazně změní. Z nynějších 37 důchodců na 100 osob v produktivním věku vzroste v roce 2040 na 48 až 53 penzistů na 100 lidí v aktivním věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám