Hlavní obsah

V Rakousku končí plošný lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakousko od soboty ruší plošný lockdown. O míře protikoronavirových opatření si budou nově rozhodovat jednotlivé spolkové země. Budou tak opět moci otevřít obchody, služby, restaurace či hotely. V pátek o tom informovalo české ministerstvo zahraničí.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Demonstrace proti koronavirovým opatřením ve Vídni

Článek

Jednotlivé spolkové země mohou zpřísnit tzv. minimální standard. Beze změn ho převezmou Vorarlbersko, Tyrolsko a Burgenland.

Spolková země Vídeň od pondělí 13. prosince otevře obchody, služby, sportovní a kulturní zařízení pro očkované/uzdravené.

Otevřít mohou také vánoční trhy; nápoje a jídlo však není možné konzumovat na místě, prodej je možný pouze ve formě prodeje s sebou.

Rakousko ukončí lockdown. Ale jen pro očkované a uzdravené

Koronavirus

Vídeňské restaurace a hotely se očkovaným/uzdraveným otevřou až o týden později, 20. prosince. Nadále zavřené zůstanou noční podniky. Horní Rakousko prodlouží lockdown pro všechny do 17. prosince.

Spolkové země Salcburk, Dolní Rakousko a Štýrsko otevřou nejdříve obchody, další sektory až od 17. prosince. Bližší informace k opatřením v Rakousku najdete na stránkách českého velvyslanectví.

Slovensko rozšiřuje výjimky 

Naopak na Slovensku byl zákaz vycházení prodloužen do 9. ledna, s postupným uvolňováním pro očkované a uzdravené.

Od pátku 10. prosince mohou tyto osoby na nákup i jiných než nezbytných potřeb či služeb (u veřejného stravování je možný pouze odběr s sebou) a na bohoslužby.

Pro cestu dálkovou hromadnou dopravou je od 10. prosince potřeba potvrzení o očkování nebo negativním testu nebo prodělání covidu.

Slovensko odmění seniory za očkování proti covidu. Dostanou 200 eur

Zahraniční

Švýcarsko zvažuje částečný lockdown

Švýcarská vláda zvažuje kvůli rostoucímu počtu případů koronavirové infekce a hrozícímu přetížení zdravotního systému nová omezení. Lidé bez očkování by například nesměli do mnoha vnitřních prostor a nepomohl by jim ani negativní test na koronavirus.

„Toto je opravdu kritická fáze. Trendy se vyvíjejí špatným směrem,” řekl švýcarský ministr zdravotnictví Alain Berset novinářům v Bernu. Kabinet zahájil konzultace s regionálními úřady a sociálními partnery o dalším postupu.

Vláda uvedla, že by mohla rozšířit vyžadování dokladu o očkování nebo uzdravení z nemoci covid-19 při vstupu do mnoha vnitřních prostor, což by vyloučilo neočkované lidi, i kdyby měli negativní test.

Maroko zůstane odříznuté od světa

Marocké úřady 29. listopadu v reakci na novou mutaci koronaviru omikron rozhodly, že budou na 14 dnů přerušeny všechny lety do a ze země. Ve čtvrtek však bylo přerušení letů prodlouženo do konce roku.

Přerušena je i dosud fungující námořní trajektová doprava z Francie a Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám