Hlavní obsah

V Liverpoolu se konal koncert bez roušek a omezení, přišlo pět tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

V Liverpoolu se v neděli uskutečnil hudební festival pro pět tisíc lidí, kteří neměli na obličeji roušky a nemuseli ani dodržovat rozestupy. Mohli se tlačit pod pódiem a užívat si hudby jako v dobách před pandemií. Cílem bylo zjistit, jak nebezpečné jsou podobné akce. Všichni účastníci museli mít den starý negativní test a budou se dál testovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Liverpoolu se konal testovací festival pro 5000 lidí, bez roušek i rozestupůVideo: AP

 
Článek

Návštěvníci byli vyzváni, aby si v den koncertu udělali další citlivější PCR test a druhý PCR test podstoupili opět v pátek. Ten je klíčový pro to, aby se ukázalo, jak moc se na podobných akcích nákaza šíří. Experti s notýsky také sledovali, jak se lidé v areálu pohybovali a setkávali, i to, co a jak konzumovali, sledovali fronty u stánků i před mobilními toaletami.

Nedělní šestihodinová akce pod širým nebem následovala po dvou menších klubových, kterých se v pátek a v sobotu účastnilo vždy na 3000 lidí.

Cílem je zjistit, za jakých podmínek by se mohly konat letní festivaly po 21. červnu, kdy by mělo dojít k dalšímu uvolnění restrikcí.

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Koronavirus

Nadšené publikum i muzikanti

Brány Sefton Parku se otevřely v 16:30 a už v 17:30 se už dav shromáždil pod pódiem, i když se ještě nehrálo. Když vystoupila písničkářka Zuzu, uvítal ji frenetický jásot. „Bylo to úplně neskutečné. Cítila jsem se, jako bych vyskočila z letadla. Srdce mi bušilo,“ řekla po koncertu.

Ještě bouřlivějšího uvítání se dočkala hlavní hvězda večera, indierocková kapela Blossoms. „Uplynulo 413 dní od chvíle, kdy jsme naposled hráli na pódiu v Bournemouthu loni 15. března. Takže to byla dlouhá doba a vy víte, že jsme měli velkou radost tady být a že je pro nás velká čest, abychom dneska hráli,“ uvedl zpěvák kapely Tom Ogden.

I když se atmosféra přece jen lišila, návštěvníci si akci pochvalovali: „Bylo to tak bláznivé být zase obklopen lidmi,“ uvedl pro BBC dvacetiletý Joby Mathew, „bylo to neuvěřitelné být mezi všemi, jen se tam pohybovat, cítíte, že jste částí něčeho většího“.

Britský učitel bojuje s covidem už rok. Poničil mu plíce, ledviny i žaludek

Evropa

Pravidelný návštěvník festivalů, 21letý Jack Young, dodal, že festival bez omezení byl, „jako když všem spadne tíha z ramen“. A další účastnice Chloe dodala: „Zase jsem se cítila živá. Potřebujeme víc. Moc mi to chybělo.“

Část návštěvníků ale přiznala, že cítila úzkost, když měla být po tak dlouhé době zase v davu.

Jaká bude letošní festivalová sezona na ostrovech, však zatím není jasné. Některé festivaly, jako ten nejznámější v Glastonbury, už letošní ročník zrušily. Další se zatím ještě nerozhodly. Mnohé žádají vládu, aby je pojistila pro případ další vlny koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám