Hlavní obsah

V EU se objevily falešné vakcíny

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Očkování proti covidu-19 v zemích Evropské unie využívají podvodníci, kteří na internetu nabízejí falešné vakcíny. Lidé by se proto měli mít na pozoru a nevěřit nikomu, kdo jim nabízí očkování ke koupi mimo systém organizovaný úřady, varovala v neděli v listu The Brussels Times šéfka Europolu Catherine De Bolleová. Podle ní se už v jedné zemi sedmadvacítky objevily, neprozradila však v jaké.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka Europolu Catherine De Bolleová

Článek

„Chtěla bych lidi varovat, aby nenakupovali léčiva na pochybných webech,” prohlásila bývalá náčelnice belgického policejního sboru, která nyní stojí v čele Europolu. Vakcíny se v EU volně neprodávají a ty nabízené na internetu jsou s největší pravděpodobností podvržené.

Interpol varuje: Zločinci chtějí dostat do oběhu falešné vakcíny proti covidu

Svět

Takové se už objevily, přiznala šéfka Europolu v rozhovoru pro belgický list De Zontag: „Tento týden jsme začali s pomocí členskému státu, kde se objevily falešné vakcíny. Zatím nemohu prozradit, ve které zemi to je, za což se omlouvám. Ale falešné vakcíny jsou v oběhu. To je zarážející, protože je distribuuje vláda.“ Z vyjádření De Bolleové není jasné, jestli vakcíny distribuuje pouze stát, a je proto zarážející, že se objevily falešné, nebo jestli se státní distribuce vakcín nějakým způsobem potýká s nelegálním odběrem očkovací látky.

Připustila, že by se to mohlo dít i v dalších zemích: „Myslím si, že je to docela možné. Za této krize vznikla velká nejistota, mnoho lidí má obavy. Zločinci na to reagují, dokážou identifikovat jejich strach a zneužít ho,” řekla v neděli De Bolleová belgickému listu.

Není jasné, zda případ souvisí se zadržením čínského gangu, který prodával falešné vakcíny i do zahraničí.

V Číně dopadli gang vyrábějící falešné vakcíny

Svět

Europol podle ČTK již minulý týden upozornil na rozšíření prodeje zfalšovaných osvědčení o covidových testech. Policisté zadrželi několik prodejců podvržených dokumentů, které si lidé mohli koupit na letištích ve Francii, Nizozemsku či Španělsku za cenu až několikanásobně převyšující skutečný test.

„Monitorujeme velmi bedlivě koronavirové zločiny. Sledujeme, jak se zločinci vyrovnávají s pandemií. A víte, jak to je? Zločinci se adaptují a nacházejí nové příležitosti. Už jsme to viděli za finanční krize. Když je na tom ekonomika špatně, je to pro zločince zlatý důl, neboť využívají slabých stránek společnosti. Za krize jsou využíváni hlavně ohrožení lidé,“ dodala De Bolleová.

Přibývá zneužívání dětí na síti

Upozornila, že sice ubylo krádeží a vloupání, ale něco se nemění, stále bují převaděčství a v době uzavřených hranic ceny za propašování do Evropy ještě vzrostly. Stále se obchoduje s drogami, přičemž v Belgii a Nizozemsku bylo zabaveno rekordní množství omamných látek.

Leccos se však změnilo. Velká část zločinu se přesunula na internet a velké obavy tam vyvolává zneužívání dětí: „Koronavirová krize v této oblasti vedla k explozivnímu nárůstu. V některých členských státech je počet nahlášených případů dvojnásobný, někde i trojnásobný. Pozorujeme nárůst od počátku krize. Mnoho dětí je doma, ale spousta dětí je taky doma zneužívána. Děti tráví hodiny u počítače, dělají tam domácí úkoly, chatují s přáteli, hrají hry, takže zločinci mají čas je vyhledávat. Děti jsou často kontaktovány přes síťové hry.“

Reklama

Výběr článků

Načítám