Hlavní obsah

V centru Vídně útočili mladí na policisty, hecovat je měli levicoví extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Dramatickou noc zažila v noci na sobotu rakouská metropole Vídeň. V centru města u náměstí Karlsplatz se v noci sešly davy mladých lidí se zásobami alkoholu. Na výzvy policie, aby se všichni rozešli, protože porušují zákaz nočního vycházení, nereagovali a vzápětí na policisty zaútočili. Začali na ně házet kameny, lahve, dělobuchy, píše server deníku Krone.at. Osm policistů bylo zraněno a čtyři lidé zadrženi.

Foto: Profimedia.cz

Policie ve Vídni

Článek

Policie se zpočátku snažila nelegální party domluvou ukončit. Marně. Situace postupně eskalovala a mladí začali na policisty útočit. Již tak vyhrocenou situaci ještě více zdramatizovalo následné hecování a povzbuzování k útokům ze strany „známých levicových aktivistů“, uvedl mluvčí vídeňské policie Daniel Fürst. Kolem 01:00 vylezlo několik lidí na sochy kostela sv. Karla Boromejského.

Poté byli povolání těžkooděnci a posily. Kolem 01:30 za použití pepřového spreje a donucovacích prostředků dostala policie situaci pod kontrolu, uvedl Fürst. Během operace bylo zraněno osm policistů. Jedno policejní auto bylo zničeno a samotné náměstí bylo poseto vysokou vrstvou střepů z rozbitých lahví.

„Je naprosto nepřijatelné, aby na policisty, kteří dohlížejí na dodržování zákonů, někdo útočil, házel na ně lahve nebo pyrotechniku. Tyto útoky na policisty navíc ukázaly, že jejich vůdci byli levicoví extremisté,“ prohlásil ministr vnitra Karl Nehammer.

Odmítá, že zásah byl vůči mladým lidem, kteří se chtěli bavit, nepřiměřený a tvrdý. „Takové chování, kterého jsme byli svědky, je trestné, nedemokratické a je známkou nedostatku solidarity s těmi v naší společnosti, kteří stále potřebují zvláštní ochranu,“ zdůraznil Nehammer.

Policie musela v noci na sobotu zasáhnout i na Dunajském kanále, kde se sešlo několik stovek lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám