Hlavní obsah

V Británii se šíří indická mutace, vzbuzuje obavy

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Britští zdravotní experti doporučili označit jednu z indických variant koronaviru B.1.617.2 za „obavy vzbuzující”, tedy VOC. Takto se ve Spojeném království označují zatím britská (kentská) varianta, jedna z brazilských a jihoafrická. V Británii v poslední době značně narůstá počet případů nákazy právě indickou variantou.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Mobilní testovací místo v londýnském Tower Hamlets

Článek

Bylo už detekováno přes 500 případů nákazy indickou variantou B.1.617.2, přičemž nejvíce v Londýně a v severozápadní Anglii. Ještě 28. dubna evidoval anglický Úřad pro veřejné zdraví (PHE) 202 případů nákazy touto variantou.

Ohniska se podle institutu Wellcome Sanger, který sekvenuje pozitivní vzorky, objevila v třetím dubnovém týdnu v Leicesteru, Boltonu, Nottinghamu a Blackburnu. Nejméně sedm případů se objevilo i v Severním Irsku.

V londýnské čtvrti Lambeth na indickou variantu připadá 46 procent nakažených a v Harrow 36 procent, uvedl list The Daily Mail. Ještě na konci března se v Británii indické varianty podílely na nákazách jen 0,2 procenta, ale už 17. dubna to byla více než čtyři procenta.

Experti PHE doporučili, aby indická mutace byla označena za variantu vzbuzující obavy. Úřad to zatím nepotvrdil. Experti také dali najevo přesvědčení, že se tato indická varianta šíří podobně rychle jako kentská mutace.

Indické varianty
Varianta B.1.617 byla poprvé detekována v Indii v říjnu loňského roku. Sama dále mutovala a už jsou známé tři její subtypy, přičemž v Británii se subtyp B.1617.2 šíří rychleji než zbylé dva. Spekuluje se, že indické varianty hrají roli v explozivním nárůstu nakažených v Indii během druhé vlny pandemie v zemi mutace. Indické varianty mají v části RNA popisující s-protein, jímž se virus napojuje na napadenou buňku, záměny L452R a E484Q. Záměna L452R se objevila u jedné z kalifornských mutací, která se šíří rychleji asi o pětinu než původní virus.

Podle expertů zabírají na indické varianty vakcíny, nemají záměnu E484K jako jihoafrická varianta a brazilská P1. Tato záměna v části genetického kódu popisující s-protein by mohla pomoci částečně obejít imunitní systém nakaženého.

Šéfka britského konsorcia genomů covidu (COG-UK) profesorka z Cambridge Sharon Peacocková v této souvislosti uvedla, že proti zmutovaným kmenům, které se objevily v Jižní Africe, Brazílii a Indii mohou být stávající vakcíny méně účinné, ale zatím se žádná mutace nedokáže úplně vyhnout imunitní reakci vyvolané očkováním. „Zatím jsme nic takového neviděli. Víme, že když se mutace ve viru kumulují, může být lépe připraven na to vyhnout se imunitnímu systému napadeného, ale taky by to mohlo vést k tomu, že bude méně nakažlivý.“

Podle ní se zatím neobjevila žádná varianta vzbuzující skutečně vážné obavy

Reklama

Výběr článků

Načítám