Hlavní obsah

V Británii odhalili nové mutace koronaviru. Mohou odolávat vakcínám

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ačkoli je Velká Británie spojována především s kentskou mutací koronaviru označovanou B.1.1.7, která se vyznačuje vyšší nakažlivostí, v zemi se objevily i další varianty viru. Ty mohou být daleko nebezpečnější. Nastala u nich změna, kdy kyselinu glutamovou nahradil lysin. Tato změna se objevila u jihoafrické i obou brazilských mutací a umožňuje zmutovanému koronaviru uniknout nejméně jedné z protilátek.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V Británii se dokonce objevilo hned několik mutací koronaviru s touto změnou. Nejčastější je ale varianta B.1.1.7 se změnou asparginu v tyrosin, která způsobuje vyšší nakažlivost.

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Koronavirus

V zemi však zaznamenali i mutaci B.1.525, která má další tři změny. U nich ale není jasné, jaký mají efekt. List Daily Mail napsal, že v případě jedné mutace se změna týká S-proteinu, jímž virus napadá buňku, a mutace by tak mohla být rezistentnější vůči vakcínám. Poprvé byla v Británii zjištěna loni v prosinci u lidí cestujících do Nigérie. Tam byla zjištěna u 24 procent vzorků. V Británii byla zatím nalezena u 33 lidí a objevila se i v dalších jedenácti zemích, například v USA, Dánsku a Kanadě.

Ve Spojeném království se objevily ještě další mutace, například v Liverpoolu je to VIU 202102/01, což je mutace původního kmene, pak bristolská VOC-202102/02, což je zřejmě zmutovaná kentská varianta, která zvyšuje nakažlivost.

V JAR stáhli vakcínu od AstraZeneky. Na mírný průběh prý účinkuje jen omezeně

Koronavirus

Julian Tang z univerzity v Leicesteru označil na začátku února objevy zmutovaných variant „za zneklidňující vývoj, i když nikoli neočekávaný“. Podle něj je důležité, aby lidé dodržovali omezení bránící šíření koronaviru: „Jinak se virus může nejen dál šířit, ale také vyvíjet.“ Varoval, že při setkávání více variant by mohl nastat efekt tavicího tyglíku a objevily by se další mutace.

Podle listu Daily Mail mutace snižují šanci, že by mohla brzo skončit uzávěra, jak by si to přála část konzervativních poslanců ze skupiny CRG.

Konec lockdownu cloumá i britskou politikou, vláda vzdoruje tlaku vlastních poslanců

Evropa

Panují obavy, že mutace E484K umožňuje viru vyhnout se některým protilátkám a snížit účinnost vakcín. Testy v Jižní Africe ukázaly, že vakcína od AstraZeneky byla proti mírnému a středně těžkému průběhu covidu účinná jen v 22 procentech. Vakcína od Novavaxu má v Británii účinnost 89 procent, ale v JAR jen šedesát a vakcína od Johnson & Johnson's měla účinnost v USA 72 procent a v JAR 57 procent, uvedl australský server 9news.

Vakcína od Moderny by měla stejně jako ta od Pfizeru/BioNTechu proti mutacím s E484K chránit, i když zřejmě méně dobře nebo po kratší dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám