Hlavní obsah

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaná britská mutace koronaviru, nesoucí označení VUI-202012/01 nebo také B.1.1.7, začíná čím dál více promlouvat i do vývoje epidemie v České republice. Podle odborníků je velmi nakažlivá, na přenos stačí i poměrně krátký kontakt. Větší riziko než klasická varianta představuje také pro mladší ročníky nebo těhotné.

Foto: Profimedia.cz

Britská mutace B.1.1.7

Článek

Koronavirus SARS-CoV-2 je sám o sobě vysoce nakažlivý. Je to dáno tím, že se nepřenáší jen kapénkami, ale i menšími aerosolovými částicemi, takže jej lze poměrně snadno vdechnout. Aerosoly se dokážou ve vzduchu udržet delší dobu a překonají i vzdálenost několika metrů.

Tzv. britská mutace se pak šíří ještě o něco více než klasická varianta, jak vyplývá z epidemiologických dat.

Rychlejší přenos

Podle dosavadních vědeckých poznatků je britská mutace o 40 až 70 procent nakažlivější než původní varianta koronaviru.

Vědci u britské mutace objevili 23 změn oproti původnímu koronaviru, přičemž většina se týká proteinu, který tvoří charakteristický hrot. Virus se díky těmto změnám dokáže mnohem pevněji přichytit k cílové buňce, lépe do ní vstupuje a lépe odolává tlaku protilátek. Přenos nákazy je tak mnohem snazší.

Kolektivní imunita později

Jak virus postupuje rychleji, mutace se postupně ve společnosti stává dominantní variantou. Tím, že je infekčnější, je také potřeba i pro dosažení kolektivní imunity většího procenta lidí, kteří budou vůči infekci odolní.

Obecně se o kolektivní imunitě mluví, když získá rezistenci zhruba 70 procent populace, která projde nákazou nebo dostane vakcínu. Podle virologa Pavla Plevky z Masarykovy univerzity mutace tuto hranici posouvá na 80 procent.

Riziko pro zdravotní systém

Tím, že se virus snáze šíří, představuje větší hrozbu pro zdravotní systém. S rychlým nárůstem počtu nakažených lze čekat i vyšší počty lidí s těžším průběhem. Hrozí větší zatížení nemocnic a také vyšší počet obětí.

Varianta koronaviru z anglického Kentu získala mutací „superschopnost“ obelstít imunitní systém

Evropa

Vážnější průběh?

Zatím žádná větší vědecká studie neprokázala, že by britská mutace přímo způsobovala větší smrtnost nemocných. Mikrobiolog Simon Clarke ale poukazuje na vyšší hrozbu silnějších přehnaných reakcí imunitního systému, jež může vyvolat právě pevnější vazba viru na lidskou buňku.

„Nejedná se o přehnanou imunitní reakci ve stylu cytokinové bouře, ale v podstatě o rozvoj zánětu na úrovni endotelové dysfunkce čili poruchy buněk výstelky cév. Díky tomu dochází k rychlejšímu rozvoji onemocnění,” vysvětluje imunolog Vojtěch Thon.

Ohroženější mladší ročníky i těhotné

Izraelští vědci upozornili na fakt, že britskou mutací viru jsou více ohrožené také mladší ročníky i těhotné, jelikož se i u nich mohou objevit těžší průběhy onemocnění.

„Tím, že se vir dostává do organismu snáze, je možné, že i někteří mladí lidé onemocní těžším průběhem, zvlášť setkají-li se s vysokou dávkou viru,” uvádí k tomu Thon.

Podle odboru veřejného zdraví izraelského ministerstva zdravotnictví přibývá nemocných i mezi dětmi, a to zejména ve věkové skupině 6 až 9 let.

Očkování od Pfizeru po druhé dávce chrání skvěle, hlásí Izrael

Blízký a Střední východ

Rizikový kontakt: Stačí i několik sekund

Vzhledem k tomu, že se virus přenáší i menšími aerosolovými částicemi, které se dokážou ve vzduchu udržet delší dobu a zvládnou překonat i mnoho metrů, již neplatí, že rizikovým kontaktem je setkání lidí bez roušky na vzdálenost méně než dva metry po dobu 15 minut a více. Podle epidemiologa Romana Prymuly se lidé mohou nakazit i za několik sekund, pokud spolu budou bez ochrany úst a nosu a někdo například kýchne.

Jak ukazují nejnovější zjištění, k nakažení stačí skutečně i jen letmý kontakt se superpřenašečem. Jeden člověk dokáže snadno nakazit i mnohem více lidí.

Už neplatí, že rizikový kontakt je nad 15 minut, řekl Prymula

Domácí

Jak se chránit?

Jelikož dlouhé měsíce potrvá, než dostane vakcínu proti koronaviru dostatečný počet lidí a společnost získá imunitu, nadále je důležité v rámci ochrany zdraví svého i druhých dbát na dodržování hygienických pravidel.

Větrání, zapomenutá zbraň v boji s covidem-19

Evropa

Nadále je třeba mít na paměti pravidlo 3R (ruce, roušky, rozestupy) a pozornost je dobré věnovat také větrání, které znemožňuje kumulaci virů.

Očkování

Zejména pro rizikové skupiny, kam patří hlavně staří a chronicky nemocní lidé, představuje tu nejlepší ochranu především očkování.

„V současné době by bylo zapotřebí co největší počet lidí z rizikových skupin naočkovat alespoň jednou očkovací dávkou, která je sice ještě zcela neochrání před samotnou nákazou, ale po třech týdnech po aplikaci vakcíny je dokáže ochránit před těžkým průběhem onemocnění. Což potvrzuje již nyní nejnovější britská vědecká studie zveřejněná v odborném časopise Lancet,” upozorňuje imunolog Thon.

Ohroženým stačí jedna dávka vakcíny. Ale hlavně rychle, nabádá imunolog Thon

Domácí

„Čím více se britská mutace rozšíří v populaci, tím více bude bohužel umírat lidí a očkování jako takové začne postrádat smysl,” dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám