Hlavní obsah

Konec lockdownu cloumá i britskou politikou, vláda vzdoruje tlaku vlastních poslanců

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

S rostoucím počtem naočkovaných a poklesem nových případů stoupá tlak na britskou vládu, aby ukončila restrikce a lidé se mohli zase setkávat už od března nebo od dubna. Vláda ale odmítla naléhání vlastních konzervativních poslanců, aby po splnění prvního očkovacího cíle uvolnila restrikce už v březnu a všechny zrušila do počátku května, uvedl list The Guardian.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Vláda požadavek odmítla, protože se bude v příštích týdnech s covidem ještě bojovat. Uvedla, že bude potřeba postupovat mnohem opatrněji a postupně.

Tlak na jasný rozvrh ale poroste, protože premiér Boris Johnson oznámil, že vláda dosáhla svého prvního velkého cíle, když bylo podáno už 15 milionů dávek vakcín a minimálně jednu dostali všichni lidé ze čtyř nejohroženějších skupin. Těmi jsou obyvatelé a pracovníci domovů důchodců, zdravotníci v první linii, lidé na 70 let a lidé, kteří jsou extrémně ohrožení covidem kvůli jiným nemocem. Johnson ve videu na sociálních sítích uvedl, že 15 milionů podaných dávek představuje „významný milník“.

Tlak vlastních poslanců

Ještě předtím dostal premiér dopis od šedesátky konzervativních poslanců ze Skupiny pro zotavení po covidu (CRG). Uvádí se v něm, že po očkování nejohroženějších skupin, když se už očkují lidé nad padesát let, není už žádný důvod pro prodlužování omezení.

Jejich požadavek ale odmítl v televizi SkyNews ministr zahraničí Dominic Raab, který k uvolňování řekl: „Čísla vypadají dobře, ale chci čekat, dokud nedostaneme oficiálně publikované údaje, takže to uděláme správným způsobem. Nepřijmeme něco, co mi připadá trochu jako svévolný závazek, bez toho, abychom přezkoumali dopad opatření na přenos nákazy a množství přijatých pacientů do nemocnic.“

Průměrný počet nakažených za den klesl v týdenním průměru na 195 lidí na milion obyvatel, zatímco 10. ledna to bylo 846.

Raab se kriticky vyjádřil i k nápadu, že by se lidé mohli setkávat s jednou další osobou v parcích od 8. března, kdy by se měly otevřít školy, jak o tom psal list The Daily Telegraph. Uvedl, že se Boris Johnson k otázce uvolňování restrikcí vyjádří 22. února. Dodal, že doufá v otevření škol 8. března, ale zřejmě nedojde v ten den k otevření všech škol.

Do Raaba se pustil předseda CRG Mark Harper, který uvedl, že jakmile zmíněné ohrožené skupiny dostaly vakcínu, tak je ochráněno 99 procent lidí, jimž hrozí úmrtí na covid, a čtyři pětiny těch, kteří by mohli být s nemocí hospitalizováni. Podle něj je květnový termín ukončení všech omezení správný: „Vůbec to není svévolné. Je to zcela navázáno na průběh očkování a na skutečnost, že chráníte před smrtí a vážným průběhem ty nejohroženější skupiny. Nemyslíme si, že by tu existoval pádný důvod, aby zůstávala v platnosti jakákoli omezení.“

Dopad očkování ještě není jasný

Ministr zdravotnictví Matt Hancock však oznámil, že je zatím příliš brzo říci, jak moc se na aktuálním počtu snížení obětí z řad nakažených podílelo právě očkování. Klesl sice i počet hospitalizovaných, ale v nemocnicích leží stále 23 000 lidí s covidem.

Opatrný je i premiér. Ten uvedl, že veřejnost chce vidět kroky k ukončení uzávěry. Podle něj je tu však riziko, že po uvolnění se budou omezení těžko opět zavádět.

Panují totiž obavy, že by se ve Spojeném království, které je tvrdě postiženo britskou mutací koronaviru, mohla rozšířit nějaká jiná mutace, a proto se zpřísnily podmínky pro cestování. Lidé přijíždějící z rizikových zemí musejí do karanténních hotelů.

 

Reklama

Výběr článků

Načítám