Hlavní obsah

V JAR stáhli vakcínu od AstraZeneky. Na mírný průběh prý účinkuje jen omezeně

Reuters, Novinky, jz, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jihoafrická republika pozastavila očkování vakcínou, kterou vyvinula britsko-švédská firma AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, a počká na doporučení vědců, jak postupovat. Reagovala tak na studii, že vakcína firmy AstraZeneca má podle předběžných dat jen omezenou účinnost proti mírnému průběhu covidu-19 u lidí nakažených mutací koronaviru, která je v JAR dominantní.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

Výzkum na jihoafrické univerzitě Witwatersand v Johannesburgu ukázal, že u mírných středně těžkých průběhů covidu způsobených jihoafrickou mutací byla vakcína účinná jen ve 22 procentech. Jihoafrický ministr zdravotnictví Zweli Mkhize uvedl, že tato mutace je odpovědná za 90 procent potvrzených případů nákazy v zemi.

Vláda v Jihoafrické republice plánovala oxfordskou vakcínou v nejbližší době očkovat zdravotníky poté, co před týdnem obdržela milion dávek očkovací látky od indické farmaceutické firmy Serum Institute of India, která preparát od Oxfordské univerzity vyrábí a inzeruje pod názvem Covishield.

Mkhize dodal, že dávky vracet zatím nebude a počká na radu expertů, jak ji použít.

Vakcína od AstraZeneky není proti jihoafrické variantě účinná, ukázala studie

Koronavirus

Místo oxfordské vakcíny tak v následujících týdnech bude JAR očkovat vakcínami od firem Johnson & Johnson a Pfizer.

Konsorcium Pfizer/BioNTech koncem ledna oznámilo, že jeho vakcína je na britskou a jihoafrickou mutaci koronaviru účinná a není potřeba vyvíjet žádnou novou vakcínu. Potvrdily to testy in-vitro, oznámila společnost v prohlášení.

Británie rozhodla, vakcínu dostanou také ilegální migranti a úřady je nechají být

Koronavirus

Společnost Johnson & Johnson oznámila, že její očkovací látka má v USA účinnost 72 procent, ale v Jihoafrické republice, kde se vyskytla místní vysoce nakažlivá mutace koronaviru, jenom 57 procent. V podrobném přehledu výsledků 3. fáze výzkumu se uvádí, že průměrná účinnost vakcíny je 66 procent a že očkovací látka dokáže předcházet až 85 procentům onemocnění s těžkým průběhem. Tyto údaje jsou založeny na testech v USA, JAR a několika jihoamerických zemích.

Není důkaz, že nefunguje, hájí vakcínu Britové

Velká Británie účinnost vakcíny od AstraZeneky brání. Podle ní neexistuje důkaz, že by tato očkovací látka nebránila úmrtí nebo vážnému průběhu onemocnění covid-19, prohlásil britský náměstek ministra zdravotnictví Edward Argar.

Italové vzali otevřené restaurace a obchody ztečí

Koronavirus

„Neexistují žádné důkazy o tom, že tato vakcína není účinná při prevenci hospitalizace a závažného průběhu nemoci a úmrtí, což je nakonec to, oč jsme s těmito vakcínami usilovali,“ uvedl Argar v rozhovoru se stanicí Sky News.

Profesor Shabir Madhi, který vedl jihoafrickou studii účinnosti vakcíny od firmy AstraZeneca, v pondělí uvedl, že „existuje ještě naděje, že bude fungovat stejně dobře jako Johnson & Johnson pro těžké případy,“ cituje Madhiho agentura Reuters.

Studie provedená lékařskou fakultou Texaské univerzity v Galvestonu tvrdí, že vakcína likviduje i mutace se změnami v RNA viru N501Y a E484K. Záměna N501Y se objevuje u britské a jihoafrické mutace, které se rychleji šíří, záměna E484K se objevuje u jihoafrické a brazilské. Výsledky se ale týkají výzkumu na 20 lidech.

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Od začátku pandemie se koronavirus v JAR prokázal u více než 1,47 milionu lidí, z nichž přes 46 tisíc po nákaze zemřelo. Země má více než 58 milionů obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám