Hlavní obsah

V Británii musejí lidé z rizikových oblastí do karantény

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie znovu zpřísnila podmínky pro cestování do země. Deset dní trvající karanténu musejí absolvovat všichni, kdo na území Spojeného království přijedou z rizikových zemí, včetně občanů království. Důvodem je šíření nových mutací koronaviru. Izolaci stráví v předem zamluveném hotelovém pokoji, za který zaplatí 1750 liber (přes 51 000 korun). Zároveň se musí prokázat i negativním testem, který není starší tří dnů.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Cestující na londýnském letišti Heathrow

Článek

První navrátilce z rizikových oblastí převezly autobusy  do hotelů u letiště Haethrow. Cestou je doprovázela ochranka. Žena vracející se ze Zambie, uvedla: „Nejsem šťastná, ale musíte to udělat.”

Mezi třiatřiceti rizikovými zeměmi jsou Jižní Afrika, Brazílie a Portugalsko, ale také Spojené arabské emiráty, tedy státy, kde se objevily nebo rozšířily nové mutace. Přijíždějící lidé mají zatím k dispozici 4 963 hotelových pokojů v 16 hotelích, ale připraveno je dalších 58 000 pokojů. Během karantény lidé pokoj nesmí opustit.

Ve Skotsku jsou ještě přísnější pravidla, do karantény v hotelu musejí všichni lidé a nejen ti přijíždějící z 33 rizikových zemí. Walesu a Severního Irska se omezení netýkají, nelétají tam žádné mezinárodní lety.

V ceně 1750 liber je zahrnuta i cesta do hotelu a testy na koronavirus.

Za neděli přibylo 2832 nakažených

Zahraniční

Lidem, kteří nepůjdou do karantény v hotelech nebo ji poruší, hrozí pokuta od pěti do deseti tisíc liber (293 000 korun). Pokud se budou vracet domů bez negativního testu mladšího 72 hodin, zaplatí pokutu 500 liber.

Nový režim testování pro všechny přijíždějící začal platit také v Anglii. Provádějí se druhý a osmý den karantény. Testy stojí 210 liber. Lidé přijíždějí ze zemí, které nejsou na seznamu 33 rizikových, nemusejí do karanténních hotelů, stačí izolace doma.

Ministr hájí opatření

Ministr zdravotnictví Matt Hancock hájil rozhodnutí tak, že v omezení cestování „se musí jít dál“. „Nařízení, která začala platit dnes, posílí systém karantény a poskytnou další úroveň bezpečnosti při ochraně hranic před novými variantami viru,“ řekl ministr.

Britští zaměstnavatelé: Bráníte se očkování, přijdete o práci

Koronavirus

Hancock dodal, že nová opatření jsou nutná pro ochranu programu očkování. V Británii podobně jako předtím v Izraeli probíhá pomyslný závod, zda se podaří naočkovat dost lidí před tím, než se v zemi ještě více rozšíří nové agresivnější mutace.

Systém může podle listu The Daily Mail způsobit problémy. Letiště Heathrow varovalo, že by na něm mohly vzniknout až pětihodinové fronty a lidé z různých oblastí by se v nich mohli mísit, protože nejsou žádná nařízení, jak je separovat. Podle listu The Times může odbavení člověka přilétajícího z rizikové oblasti trvat dvakrát déle něž aktuálních 15 minut.

V neděli se kvůli novým opatřením narychlo vracela řada lidí z Dubaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám