Hlavní obsah

V Británii hledají člověka, který do země přitáhl brazilskou mutaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská média píší o „honu” na člověka, který jako jeden z prvních na ostrovy přivezl brazilskou variantu koronaviru. Ta podle expertů zřejmě způsobí odklad plánovaného rozvolnění opatření, protože má potenciál se šířit rychleji než původní virus. Předseda vlády Boris Johnson zatím ale tlaku odolává a od rozvolnění ustoupit nechce.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Podle dostupných informací bylo zatím ve Velké Británii potvrzeno šest případů mutace – tři v Anglii a tři ve Skotsku.

Dva případy pocházejí z jedné domácnosti v oblasti jižního Gloucestershiru. Jeden z dotyčných se v polovině února vrátil z Brazílie ještě předtím, než vláda zavedla přísná pravidla pro takzvanou hotelovou karanténu.

Ministr pro očkování Nadhim Zahawi uvedl, že je velmi nepravděpodobné, že by se mutace z této domácnosti rozšířila dál, protože se oba jedinci správně izolovali.

Británie má šest případů brazilské mutace

Koronavirus

O třetím případu se nic neví, protože si tento člověk udělal test sám doma a vzorek odeslal do laboratoře bez vyplnění příslušných formulářů. Zahawil vyzval každého, kdo 12. a 13. února absolvoval test a doposud neobdržel výsledek, aby se přihlásil.

Jedním z možných směrů pátrání by mohl být let společnosti Swiss Air z brazilského Sao Paula přes Curych na londýnské letiště Heathrow, který se uskutečnil 10. února. Britské úřady se snaží všechny cestující dohledat.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

Skotové mají zatím výrazně větší klid. Všechny tři tamní nakažené se už podařilo vystopovat. Jednalo se o cestující, kteří přicestovali z Brazílie do Aberdeenu přes Paříž a Londýn. Všichni cestující na posledním spoji Londýn - Aberdeen byli upozorněni.

Hotelová karanténa na vlastní náklady

Opozice londýnskou vládu tepe za to, že za import brazilské mutace nese podíl viny, protože dostatečně nezabezpečila vnější hranice. Premiér Johnson to ale odmítá.

„Vynakládáme velké úsilí na to, abychom zamezili šíření brazilské varianty,” ujistil. Dodal také, že podle něj neexistuje v tuto chvíli důvod se domnívat, že by vakcíny proti nové mutaci neúčinkovaly.

Bez vakcíny nebude práce. V Británii přibývá firem podmiňujících zaměstnání očkováním

Evropa

V Británii funguje opatření, které přikazuje všem cestujícím z vysoce rizikových oblastí nastoupit do povinné desetidenní karantény ve speciálně vyhrazeném hotelu, kde ho hlídá ochranka. Náklady si musí člověk zaplatit sám, v přepočtu na koruny vychází celý pobyt asi na 70 tisíc Kč.

„Máme jeden z nejtvrdších pohraničních režimů na světě, aby k nám nejezdili lidé s těmito variantami,” uvedl Johnson.

Britské školáky nejspíš čeká léto v lavicích. Vláda chce zorganizovat masivní doučování

Evropa

Pokud dojde k rozšíření brazilské mutace, hrozí, že bude potřeba odložit plánované rozvolnění, které by mělo probíhat v několika vlnách.

Od 8. března by mělo být třeba možné pro dva přátele si dát „kávu na pláži”, od stejného data se také počítá s návratem studentů do škol. Po třech týdnech bude vycházení z domu neomezené, nicméně venku se bude moct najednou sejít maximálně šest lidí. Po dlouhé době má být zároveň povolen organizovaný venkovní sport.

Negativnímu scénáři se zatím šéf Downing Street brání. „Celá naše strategie stála na tom jít dopředu obezřetně, ale nevratně. Nemyslíme si, že existuje důvod to teď měnit,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám