Hlavní obsah

Bez vakcíny nebude práce. V Británii přibývá firem podmiňujících zaměstnání očkováním

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jeden z největších britských provozovatelů domů s pečovatelkou službou Care UK je dalším zaměstnavatelem, který požaduje po nových pracovnících, aby byli předem očkování, napsal list The Guardian. Ve Spojeném království přibývá firem, které požadují po zaměstnancích očkování.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel instalatérské firmy Pimlico požaduje, aby se všichni zaměstnanci nechali očkovat.

Článek

Mluvčí společnosti Care UK, která spravuje 120 domovů důchodců, uvedl, že více než dvě třetiny jeho zaměstnanců už jsou naočkovány. Současně popsal, jak bude nové opatření fungovat: „U každého žadatele o práci, při níž bude chodit do těchto domovů, se očekává, že bude proočkovaný předtím, než začne pracovat.“

Britské školáky nejspíš čeká léto v lavicích. Vláda chce zorganizovat masivní doučování

Evropa

Další privátní poskytovatel pečovatelské služby Barchester, který provozuje 220 domovů důchodců, řekl, že očekává, že se naočkují všichni jeho zaměstnanci. Varoval, že kdo očkování „odmítne z vlastního rozhodnutí bez lékařsky podložených důvodů, ten učiní sám sebe neschopným výkonu práce“.

Zatímco v Evropě vakcíny chybí, Britové už na podzim plánují přeočkování

Koronavirus

O naočkování všech zaměstnanců, kteří přicházejí do styku s klienty, přemýšlejí i další soukromé britské zdravotnické a pečovatelské služby, například Bupa, provozující nemocnice a zubní ordinace. Nezisková MHA už dala najevo, že bude chtít, aby byli noví zaměstnanci očkovaní, ale nebude to podmínka pro práci v jejích domovech.

Je to nerovnost, varovali advokáti

Advokáti zaměření na pracovní právo varovali, že takováto rozhodnutí mohou být napadena na základě nerovného přístupu k zaměstnancům. Společnost Barchester se snaží vyváznout z problémů prohlášením, že neočkovaní by mohli dál pracovat, ale nesměli by se stýkat s klienty v pečovatelských domech. Jak to bude vypadat v praxi, ale není jasné.

Británie chystá v tichosti očkovací pasy. A není jediná

Cestování

Barchester očekává, že se všichni jeho zaměstnanci nechají očkovat do 23. dubna s výjimkou těch, u nichž to nejde ze zdravotních důvodů. Mezi ty patří i těhotné. Už nyní dostalo první dávku 82 procent jeho zaměstnanců.

Britští zaměstnavatelé: Bráníte se očkování, přijdete o práci

Koronavirus

Odborová organizace zaměstnanců pečovatelských služeb Unison už varovala před „tvrdým přístupem“ a dodala, že „nerozhodní potřebují povzbuzovat a přesvědčovat“.

Tlak je i mimo pečovatelskou službu

Instalatérská firma Pimlico Plumbers už uvedla, že zavede pravidlo „žádná vakcína, žádná práce“. Její zakladatel a bývalý výkonný ředitel Charlie Mullins uvedl, že právníci už připravují nové smlouvy pro 400 zaměstnanců Pimlika, i když si právníci nejsou jistí, zda to bude vymahatelné.

„Když jedeme do Afriky nebo karibských zemí, musíme se očkovat proti malárii a nepřemýšlíme o tom, prostě to uděláme. Tak proč bychom měli v naší zemi akceptovat něco, co nás bude zabíjet, když můžeme mít vakcínu, která to zastaví?“ řekl Mullins. List The Guardian dodal, že proti malárii není žádná vakcína, ale používají se antimalarika, ale běžně se vyžaduje při cestách do těchto zemí očkování proti žluté zimnici.

Británie očkuje proti covidu průměrně 140 lidí za minutu

Koronavirus

Vakcinaci prosazují i velké firmy, například Unilever, jehož výkonný ředitel Alan Jope řekl, že by firma měla povzbuzovat všechny své zaměstnance, aby se nechali očkovat, ale nebude to povinné.

V Austrálii lobbistická Rada malých obchodních organizací už loni v létě uvedla, že by podpořila povinné očkování. „Když jeden z mých zaměstnanců řekne ne, jsem proti, tak mu budu muset říci – lituji, ale ohrožuješ můj byznys,“ řekl předseda této organizace Peter Strong, který je sám podnikatelem.

Anketa

Bránili byste se tlaku zaměstnavale, který by vás nutil očkovat se proti covidu?
Ano
54 %
Ne
46 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7159 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám