Hlavní obsah

V Brazílii dopadli italského kokainového krále, utíkal 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia

V Brazílii byl v pondělí dopaden jeden z nejvýznamnějších bossů kalábrijské mafie ´Ndranghety, kokainový král z Milána Rocco Morabito. Italská justice se ho snažila dopadnout třicet let. V roce 2017 byl už dopaden v Uruguayi, ale před vydáním se mu podařilo v roce 2019 z vězení v Montevideu utéci.

Foto: Profimedia.cz

Zadržený mafián Rocco Morabito

Článek

Morabito byl zatčen v hlavním městě státu Paraíba Joao Pessoa na severovýchodě země společně s dalším hledaným Italem, který čelí obvinění z členství v mafiánské organizaci. Na dopadení spolupracovaly brazilské, italské a americké úřady.

Brazilské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Morabito „je pokládán za druhého nejhledanějšího zločince v Itálii”. Na italském seznamu nejnebezpečnějších zločinců byl před ním pouze Matteo Messina Denaro, kterého vyšetřovatelé považují za jednoho z vůdců sicilské mafie Cosa Nostra. Messina Denaro je na útěku od roku 1993.

Boss slovenské mafie Černák se přiznal ke 14 vraždám

Evropa

Léta na útěku

Morabito měl být v roce 1994 dopaden, když zaplatil 13 miliard lir za dodávku tuny kokainu, ale podařilo se mu utéci. O rok později byl v nepřítomnosti odsouzen italskou justicí na 28 let do vězení za obchodování s drogami a členství v mafiánské organizaci. Trest pak byl zvýšen na 30 let.

Podle vyšetřovatelů byl od 90. let Morabito jedním z hlavních organizátorů nelegálního obchodu s kokainem mezi Latinskou Amerikou a Itálií. Morabito byl aktivní hlavně v Miláně a dalších oblastech severní Itálie. Proto má přezdívku „kokainový král Milána”. Zapleten však byl i do pašování zbraní, prostituce a vydírání.

Italského mafiána na útěku prozradil jeho kanál o vaření

Koktejl

V Uruguayi pod falešnou identitou

Morabito se dlouho skrýval v Uruguayi, kam přijel v roce 2001 a kde pak žil 13 let se svou uruguayskou ženou pod falešnou identitou ve vile ve městě Punta del Este, které patří k oblíbeným rekreačním střediskům. V září 2017 tam byl zatčen kvůli tomu, že měl falešné dokumenty. Před vydáním do Itálie se mu ale podařilo v roce 2019 uprchnout z vězení v hlavním městě Montevideu, když se jemu a třem dalším vězňům podařilo udělat díru do střechy a pak okrást obyvatele nedaleké farmy. Útěk vyvolal protest tehdejšího italského ministra vnitra Mattea Salviniho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám