Hlavní obsah

USA potvrdily použití ruských hypersonických střel na Ukrajině

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku na Ukrajině použilo hypersonickou střelu Kinžal k útoku na sklad zbraní a munice nedaleko rumunských hranic. Pak oznámilo ještě jeden útok. Zveřejněná videa nepůsobila autenticky, v úterý ale americké velitelství potvrdilo, že tyto střely byly skutečně použity.

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko zveřejnilo záběry raketových útoků na Ukrajinu Video: AP

 
Článek

Zveřejněna byla dvě videa. Jedno z dronu, u něhož však nebylo jasné, jak se mohl dron dostat tak hluboko nad ukrajinské území, a navíc zásah neodpovídal tomu, co ministerstvo uvádělo – vidět byla jen jedna exploze nadzemního skladu, zatímco při útoku na muniční sklad by postupně vybuchovala munice.

Vypálení Kinžalu na Ukrajině: hlavně show, test a varování

Evropa

U druhého záběru na údajně letící střelu zase agentura Reuters zjistila, že byl pořízen ještě před údajným použitím střely na konci února.

Video, které mělo zachycovat údajný let Kinžalu

V úterý ale generál amerického letectva Tod Wolters, který stojí v čele amerického velitelství pro Evropu, sdělil zákonodárcům, že Rusko skutečně použilo na Ukrajině hypersonické zbraně: „Bylo více vypuštění. Většina mířila na vojenské cíle.“

„Myslím, že to byla demonstrace schopností a pokus zasít strach do srdcí nepřítele. A nemyslím si, že v tom byli úspěšní,“ dodal generál.

Rusko uvedlo, že na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal

Evropa

Podle serveru Defense One byly zřejmě kinžaly vypouštěny se stíhaček MiG-31. Wolters také uvedl, že USA a jejich spojenci urychlují dodávky zbraní na Ukrajinu včetně zbraní k protivzdušné obraně. Na námitku, že Ukrajinci nemohou čekat týdny, odpověděl, že dodávky menších systémů probíhají. Dorazí prý během pár dní, i když to normálně trvá 20 až 30 dní.

Ukrajina oznámila, že potřebuje dalších 500 protitankových raket Javelin, aby se mohla bránit ruským tankům a obrněným transportérům. Tyto střely se velmi osvědčily.

Wolters uvedl, že i když Rusové investovali velké množství peněz do ochrany svých tanků včetně reaktivního pancíře a aktivního systému ochrany, kdy tank proti přilétající střele vypustí šrapnelový náboj, ochrana nefunguje tak, jak čekali.

Rusové přišli na Ukrajině o jediný prototyp modernizovaného tanku T80UM2

Evropa

„Je to docela vtipné, ale zpětná vazba, kterou jsme dostali, je tato – když máte hodně protitankové munice, můžete tank zpomalit. I jejich nový pancíř má nějaké slabiny, pokud se vystřeluje více projektilů,“ uvedl Wolters.

Z jeho slov se zdá, že Ukrajinci na tank vypalují více střel naráz, a to systém ochrany nezvládá.

Rusko ztratilo na Ukrajině i prototyp modernizovaného tanku T-80UM2 se systémem aktivní ochrany Drozd–2, ukázala analýza fotografií vraků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám