Hlavní obsah

Ukrajinu zatím válka stála 200 miliard

Kyjev

Ukrajinu stála válka 245,1 miliardy hřiven (téměř 200 miliard korun), uvedl v noci na pátek ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko. Je to poprvé, co Kyjev vyčíslil náklady konfliktu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko

Článek

Prostředky určené pro rozvoj země šly jak na nákup a opravu zbraní, tak na pomoc vnitřně vysídleným lidem.

Ministerstvo sociálních věcí eviduje 2,7 milionu lidí, kteří se stali vnitřními přesídlenci, ale skutečný počet bude několikrát vyšší, protože se většina neevidovala.

Rozpočet také oslabuje to, že příjem z daní v dubnu činil pouze 60 procent plánované sumy. Díky zahraniční pomoci ale příjem činí 79,5 procenta. V květnu a červnu může dále poklesnout na 45 až 50 procent.

Ukrajinci zasáhli další ruskou loď, její prudký manévr zachytila kamera

Evropa

Ministr zopakoval, že se Ukrajina neobejde bez další zahraniční podpory. V dubnu dostala skoro dvě miliardy dolarů (48 miliard korun). O začátku války činí pomoc 5,4 miliardy dolarů (130 miliard korun).

Výdaje na válku v objemu 8,3 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun) překračují měsíční celkové výdaje státu loni.

Ukrajina proto hledá další pomoc, uvedl ministr: „Ministerstvo aktuálně jedná s našimi zahraničními partnery, zejména se zeměmi G7 o poslání třetího balíku pomoci na Ukrajinu.“

Dodal, že by Ukrajina měla v květnu dostat půjčku z Kanady ve výši jedné miliardy kanadských dolarů (767 milionů dolarů amerických, 18,5 miliardy korun).

Ukrajina také vydala válečné dluhopisy v objemu 2,4 miliardy dolarů (57,6 miliardy korun).

Švýcarsko znovu rozmrazilo 82 miliard ruského majetku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám