Hlavní obsah

Ukrajinec měl loď chránit před piráty. Místo toho ji ukradl

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinec, který je podezřelý z pirátství a loni se zmocnil lodi v Indickém oceánu, byl zadržen ukrajinskou tajnou službou SBU. Podle listu Ukrajinska pravda se podobný zločin dostal v zemi před soud poprvé.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podezřelý pracoval u zahraniční bezpečnostní služby, která vysílala lidi k ochraně lodí před piráty. Loni v červenci se tak dostal na loď plující na západě Indického oceánu. Místo ochrany ale se zbraní v ruce převzal kontrolu nad plavidlem a donutil je plout do přístavu Fudžajra v Emirátech.

Požadavky zahrnující výkupné „podpořil“ výstřelem do stropu na můstku. Rejdařství ale po čtyřech dnech svolilo k výplatě pouhých šesti tisíc dolarů (130 tisíc Kč). Pirát přitom prý požadoval půl milionu dolarů.

Rusové a Ukrajinci jsou jeden národ, Kyjev je ale nepřítel, prohlásil Putin

Evropa

Bilanci se pokusil Ukrajinec „vylepšit“ vydíráním na plovoucí základně bezpečnostní služby, pro niž pracoval. Chtěl sto tisíc dolarů za to, že nenahází tam skladované zbraně do moře. Společnost to odmítla a někdejší kolegové ho zpacifikovali. Od té doby několikrát změnil doklady i bydliště, ale SBU jej na Ukrajině dopadla. Hrozí mu až 12 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám