Hlavní obsah

Ukrajinci oslavují hrdiny. Stíhacího ducha Kyjeva a ženistu, který se obětoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Třetí den od začátku ruské invaze už Ukrajinci oslavují své hrdiny. Po internetu koluje legenda o „duchovi Kyjeva“, pilotovi, kterému se mělo podařit sestřelit už šest nepřátelských letadel. Ukrajinské velvyslanectví v Česku zase na Twitteru sdílí příběh ženisty, jenž se měl obětovat, aby odpálil most a zastavil kolonu ruských tanků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Legenda o duchovi Kyjeva vypráví o pilotovi ukrajinského Migu-29, který ve velmi nízké výšce létá nad ukrajinskou metropolí a útočí na ruské stroje. Údajně se mu jen ve čtvrtek podařilo sestřelit pět letounů, další měl zneškodnit v pátek.

Ve čtvrtek měl nejmenovaný pilot, který se údajně stal prvním ukrajinským leteckým esem od druhé světové války, sestřelit dva ruské suchoje Su-35, jeden MiG-29 a dva Su-25. Na Twitteru kolují videa, která sestřely ducha Kyjeva údajně zachycují.

Spíše smyšlenka

Rusové o svých případných ztrátách mlčí a sestřelení tolika nepřátelských strojů neoznámila ani ukrajinská armáda. Jako pravděpodobné se tedy jeví, že bude legenda minimálně nadhodnocena.

Ženista hrdinou

Poněkud konkrétnější obrysy má hrdinský příběh o ženistovi, který se obětoval, aby odpálil most a zastavil kolonu ruských tanků. „Ukrajinská armáda potřebovala zastavit postup tankové kolony z okupovaného Krymu a rozhodla vyhodit do povětří most v Heničesku.

Ukrajinci hledají na internetu návod, jak vyrobit molotovův koktejl

Zahraniční

K úkolu se dobrovolně přihlásil ženista Vitalij Skakun. Vyhodil most do povětří spolu se sebou a cenou vlastního života zastavil ruské tanky,“ napsalo ukrajinské velvyslanectví v Česku a přidalo snímek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám