Hlavní obsah

Ukrajina už má raketomety z USA. Léto bude horké, vzkázal Rusům ministr obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Americké salvové raketomety HIMARS jsou na Ukrajině. Na Twitteru to oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, podle kterého čeká díky této pomoci ruské okupanty horké léto.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké salvové raketomety HIMARSVideo: Reuters

 
Článek

„HIMARS jsou na Ukrajině. Děkuji svému americkému kolegovi a příteli Lloydu Austinovi za tyto mocné zbraně. Léto bude pro ruské okupanty horké a pro některé z nich také poslední,“ napsal Reznikov.

Množství dodaných zbraní neupřesnil.

Náměstek amerického ministra obrany Lloyda Colin Cole uvedl, že poskytnutí několika raketometů v poslední obranné pomoci Ukrajině je pouze výchozím bodem. USA budou i nadále poskytovat potřebné vybavení, aby Ukrajina mohla dosáhnout vítězství.

M142 HIMARS, tedy vysoce mobilní dělostřelecký raketový systém, je modernizovaný a odlehčený salvový raketomet M270, který je usazen na kolovém podvozku nákladního automobilu o nosnosti pěti tun.

USA dodají Ukrajině raketomety HIMARS

Amerika

Odpalovací zařízení nese až šest raket ráže 227 mm různých typů, od nenaváděných M26 až po GPS naváděné M30/31. Obvykle nesou hlavice se submunicí. Dostřel se pohybuje podle velikosti hlavice a množství submunice mezi 30 až 80 kilometry.

Ukrajina potřebuje dalekonosné zbraně, aby snížila výraznou převahu ruských vojsk v dělostřelectvu, zastavila ruský postup a mohla přejít do protiútoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám