Hlavní obsah

Ukrajina uvedla ztráty. Ve válce padlo téměř 9000 jejích vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ve válce s Ruskem padlo téměř 9000 ukrajinských vojáků, uvedl v pondělí podle ukrajinských médií náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Pohřeb ukrajinského vojáka

Článek

„Této války se účastní nejen vojenský personál, ale také naše malé děti, které nemají nic na svědomí kromě toho, že se narodily právě tady a právě v této době. Potřebují ochranu, protože jejich otec odešel na frontu a může být jedním z téměř 9000 hrdinů,“ řekl Zalužnyj.

Podle AFP předchozí odhad pocházel z poloviny dubna, kdy prezident Volodymyr Zelenskyj zmínil, že od zahájení ruské ofenzivy padlo až 3000 ukrajinských vojáků a asi 10 tisíc jich bylo zraněno.

Peskovova manželka provokovala návštěvou Řecka, ve kterém nebyla

Válka na Ukrajině

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak před časem uvedl, že ztráty ukrajinské armády činí 100 až 200 vojáků denně, poznamenal web RBK Ukrajina. Ministr obrany Oleksij Reznikov podle něj také dříve uvedl, že nejvyšší ztráty Kyjev zaznamenal v květnu.

Ukrajina ani Rusko vlastní ztráty neoznamují, informují však poměrně pravidelně o ztrátách druhé strany. Podle ukrajinského generálního štábu přišla ruská invazní armáda za necelých šest měsíců války o 45 400 vojáků. Podobné údaje poskytnuté jednotlivými stranami konfliktu nelze nezávisle ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám