Hlavní obsah

Ukrajina je zavalena mrtvolami ruských vojáků, tvrdí Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině zahynulo už 14 tisíc ruských vojáků a v jejich vlasti si toho nevšímají, prohlásil v nočním proslovu k národu prezident Volodymyr Zelenskyj. Přední linie bojů jsou podle jeho slov „posety mrtvolami ruských vojáků“. Prezident v projevu chválil schopnosti a bojovnost Ukrajinců. Ruskou armádu a její velitele označil za neschopné.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Skončil čtyřiadvacátý den ruské invaze na Ukrajinu. Po osmi letech (ruské) agrese, Ukrajinci dokazují, že umí bojovat lépe než armáda, která bojovala po desítky let v různých oblastech a v různých podmínkách. Na obrovské množství techniky a vojáků vysílaného na Ukrajinu odpovídáme moudrostí a odvahou,“ prohlásil Zelenskyj.

To je podle jeho slov také důvod, proč Černobajevka (město na jihu Ukrajiny) vstoupí do válečné historie. „Tam se ruské vojsko a jejich velitelé ukázali v pravém světle: neschopní, dokážou pouze vést své lidi na smrt,“ dodal.

Tisíce obyvatel jsou násilím unášeny do Ruska, zní z Mariupolu

Válka na Ukrajině

„V místech zvláště urputných bojů je přední linie naší obrany jednoduše poseta mrtvolami ruských vojáků,“ tvrdí Zelenskyj. Do útoku podle jeho slov Rusové ženou nové jednotky, „nějaké zálohy, které velení ruských jednotek shromažďuje, kde se dá“.

„Chci se zeptat občanů Ruska, co jste udělali za ta léta, kdy jste si přestali všímat svých ztrát? A bude více obětí, dokud tato válka bude pokračovat,“ řekl ukrajinský prezident.

Ukrajinský generální štáb v sobotu oznámil, že při dělostřeleckém útoku na ruské pozice u Černobajevky, zemřel ruský generálporučík Andrej Mordičev. Zprávu však nelze ověřit.

Masivní bombardování a humanitární katastrofa. Město Černihiv volá o pomoc

Evropa

Ruské obléhání Mariupolu podle Zelenského vejde do historie pro jeho válečné zločiny. „To, co okupanti provedli tomuto mírumilovnému městu, na tu hrůzu se bude vzpomínat ještě v příštích stoletích,“ řekl.

Podle místních úřadů je ve městě na březích Azovského moře již více než dva týdny uvězněno přibližně 400 tisíc lidí, kteří se zde ukrývají před těžkým bombardováním. Záchranáři stále pátrají po možných přeživších v mariupolském divadle, které bylo ve středu takřka srovnáno se zemí pravděpodobně ruským náletem. Moskva popírá, že by divadlo zasáhla nebo že by se zaměřovala na civilisty.

Putin překreslil svět – ale jinak, než chtěl, uvedla BBC

Válka na Ukrajině

Zelenskyj národu také oznámil, že mírová jednání nejsou příjemná ani jednoduchá, jsou ale potřebná. „Ukrajina vždy hledala mírové řešení. Tím spíše nám jde o mír nyní.“

Reklama

Výběr článků

Načítám