Hlavní obsah

Tisíce obyvatel jsou násilím unášeny do Ruska, zní z Mariupolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol
Aktualizováno

Velké množství obyvatel Mariupolu, který je v posledních dnech v podstatě nepřetržitě bombardován ruskou armádou, bylo podle místní radnice v posledním týdnu odvlečeno do Ruska. Informoval o tom britský server deníku The Guardian s odvoláním na radu města Mariupol.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Poničené domy v Mariupolu

Článek

Rada ve svém prohlášení uvedla, že „několik tisíc obyvatel Mariupolu bylo deportováno do Ruska. Okupanti nelegálně odvlekli lidi ze čtvrti Levý břeh a z úkrytů v budově sportovního klubu, kde se více než tisíc obyvatel (většinou žen a dětí) schovávalo před neustálým bombardováním“.

Radní dále uvedli, že obyvatelé byli odvlečeni do „filtračních táborů, kde jim okupanti kontrolovali jejich telefony a doklady“. Poté měli být podle městské rady lidé přemístěni do odlehlých ruských měst a jejich osud zůstává neznámý.

Satelitní snímky ukazují rozsah zkázy Mariupolu

Válka na Ukrajině

Na prohlášení mariupolské rady upozornily na Twitteru také anglické internetové noviny Euromaidan Press, tvořené ukrajinskými přispěvateli, nebo ukrajinská poslankyně Inna Sovsunová.

Sovsunová zprávy doplnila o prohlášení mariupolského starosty Vadima Bojčenka: „To, co okupanti předvádějí dnes, zažila starší generace, která viděla hrůzy druhé světové války, kdy nacisté násilně brali lidi do zajetí. Je jen těžko představitelné, že v jedenadvacátém století budou lidí násilně deportováni do cizí země.“

New York Times citovaly Bojčenkova asistenta Pjotra Andrjuščenka, podle kterého bylo „mezi 4000 a 4500 obyvateli násilím a bez pasů odvlečeno přes hranice do ruského města Taganrog“.

New York Times také přinesly zprávu od jednoho z mariupolských doktorů Eduarda Zarubina, jenž z města odjel ve středu a je prý v kontaktu s třemi rodinami, které byly ruskými vojáky násilím odvlečeny do Taganrogu. „Rusové teď procházejí sklepy, a pokud tam narazí na zbylé lidi, odvlečou je do Taganrogu,“ řekl Zarubin.

Reklama

Výběr článků

Načítám