Hlavní obsah

Tusk se tvrdě pustil do Johnsona: Neví, co chce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Londýn

Přístup Velké Británie, která si v úterý stěžovala, že jí EU nechce vyjít vstříc při úpravě dohody o brexit, nezvykle tvrdě kritizoval předseda Evropské komise Donald Tusk. Na Twitteru se obrátil na britského premiéra a upozornil ho, ať nehraje hloupou hru na hledání viníka. Ozval se také irský premiér Leo Varadkar, protože Londýn obvinil Dublin, že právě on blokuje úpravy dohody o brexitu. Namítl, že jde o z půlky nový text.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk a irský premiér Leo Varadkar (vlevo)

Článek

„Borisi Johnsone, v sázce není výhra v nějaké hloupé hře na vinu. V sázce je budoucnost Evropy a Spojeného království stejně jako bezpečnost a zájmy našeho lidu. Vy nechcete dohodu, vy nechcete odklad (brexitu), vy nechcete (brexit) odvolat, tak kam tedy kráčíte?“ uvedl Tusk v nezvykle tvrdém tweetu, v němž ale nezmínil možnost odchodu Británie z EU bez dohody.

Johnson sice tvrdí, že chce raději odejít s dohodou, ale zároveň trvá na požadavku odchodu k 31. říjnu za každou cenu. Minulý týden předložil své představy úprav dohody o brexitu, ale EU tvrdí, že se musejí změnit. Odejít bez dohody 31. října Johnsonovi zakazuje Bennův zákon, který přijal britský parlament.

Dohoda je z půlky nová

Dosažení dohody o brexitu, která by umožňovala spořádaný odchod Velké Británie z EU 31. října, je takřka nemožné. Uvedl to irský premiér Leo Varadkar pro irskou stanici RTE: „Myslím si, že bude velmi těžké dosáhnout dohody do příštího týdne.“

Příští týden představuje poslední termín,  protože summit EU, na němž by měla být případná dohoda schválena, se koná 17. a 18. října.

Johnson představil poslancům úpravy dohody o brexitu, EU k nim má výhrady

Evropa

Podle Varadkara současné návrhy Londýna nejsou jen úpravou dohody o brexitu, kterou vyjednala bývalá premiérka Theresa Mayová, jak tvrdí britský premiér Boris Johnson: „Velká Británie v zásadě odmítla dohodu, kterou jsme v dobré víře během více než dvou let vyjednali s vládou premiérky Mayové. Polovinu z toho nyní vrátila na stůl a říká, že je to ústupek. A ten to samozřejmě není.“

Dohoda o brexitu je po telefonátu s Merkelovou zřejmě nemožná, uvedl zdroj z Johnsonovy kanceláře

Evropa

Varadkar reagoval na obvinění kanceláře britského premiéra, že právě Irsko je brzdou dosažení nové dohody. Zdůraznil, že jeho úkolem je ochránit velkopáteční dohodou, která ukončila násilí v severním Irsku. Jejím klíčovým bodem je volně průchozí hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Rozhovory mezi Londýnem a Bruselem však dál pokračují, i když v úterý byly na hranici kolapsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám