Hlavní obsah

Turecko zadrželo gang pašeráků lidí

Istanbul

Turkům se ve spolupráci s policisty z 16 evropských zemí podařilo zneškodnit velkou skupinu pašeráků, kteří převáděli lidi do západní Evropy. Uvedl to list Hürriyet s odvoláním na nedělní vyjádření oddělení istanbulské policie pro boj s převaděčstvím.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Turečtí policisté v akci

Článek

Turecká policie zadržela v poslední době celkem 40 podezřelých, 35 z nich skončilo ve vazbě.

Operaci zahájili Turci v dubnu 2016, když zjistili, že se převádějí cizinci a obyvatelé z jihovýchodu Turecka včetně členů zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). V září už policie věděla, jak síť okolo podezřelého O. K. a jeho bratrů pracuje.

Za 3000 až 5000 eur

Gang pašoval lidi z jihovýchodních provincií Şanlıurfa, Bitlis, Bingöl, Gaziantep a Mardin. Převáděl jak cizince, tak turecké Kurdy.

Zájemci z jihovýchodu Turecka odjeli nejprve do Istanbulu, odkud pak odcestovali do Kosova a Albánie, což jsou jediné evropské země, které mají s Tureckem bezvízový styk.

Pak putovali do Černé Hory, Bosny a Hercegoviny, Srbska a Chorvatska a napojili se na balkánskou cestu, po níž se dostali do západní Evropy. Převaděčům za cestu zaplatili 3000 až 5000 eur (v přepočtu asi 80 až 130 tisíc korun).

Když turecká policie zjistila trasu převáděných, obrátila se na policejní úřady ve zmíněných zemích, ale také ve Slovinsku, Maďarsku, Rumunsku, Rakousku, Itálii a Německu.

Následně odhalila i další cesty, které tento převaděčský gang využíval. Migranty z Afghánistánu, Sýrie a Pákistánu pašeráci převáděli přes lesy na poloostrově Gallipoli do Bulharska. Jiným zase opatřovali schengenská víza, aby mohli odcestovat z Turecka do Rumunska a Bulharska.

Spadla klec 

Pak policisté podnikli koordinovaný zásah. List Hürriyet neuvedl, kdy přesně se zásah uskutečnil a zda byli zadrženi nějací lidé i v cizině, případně kolik lidí gang převedl.

Jiný list, Yeni Şafak, ale 9. ledna uvedl, že při operacích policie a četníků mezi 2. a 9. lednem bylo dopadeno 34 převaděčů a zadrženo 628 migrantů, kteří se pokoušeli dostat do Turecka nebo z Turecka dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám