Hlavní obsah

Syřana s nožem zastavili před berlínskou synagogou, vzápětí ho propustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Třiadvacetiletého Murata M., který s nožem v ruce opakoval Alláh je veliký, zadržela v pátek kolem 17:30 ochranka před Novou synagogou na berlínské Oranienburger Straße, uvedl bulvární deník Bild. Policisté ho pak propustili, protože nenašli nic, z čeho by ho mohli obvinit, napsal izraelský list Jerusalem Post.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Muž s nožem v ruce, který měl podle policistů střežících budovu dvaceticentimetrovou čepel, říkal klidně, ale zřetelně: „Alláh je veliký“ a „Fuck Izrael“. Strážci okamžitě tasili zbraně a spojili se s policií. Murat, který se podle dokumentů narodil v Sýrii, se však nezalekl. Když mu řekli „Okamžitě se zastav a odhoď nůž“, jen zopakoval, že Alláh je veliký. Nakonec zastavil, ale nůž nepustil a něco si arabsky mumlal. To už oba policisté přivolali posily.

Syřan stál před vchodem do synagogy a přehazoval si nůž v rukou. Jeden z policistů ho zneškodnil tak, že k němu přistoupil z boku a nastříkal mu do obličeje pepřový sprej. Až pak mu mohli vzít policisté nůž a prohledat ho. Zjistili, že má nožů více.

Má povolení k pobytu

Muž byl odvezen na policejní stanici. Podle dokumentů je Murat M. Syřan narozený v Damašku a má povolení k pobytu od 13. června 2017 do 12. prosince 2020.

Vazba na něj uvalena nebyla. V sobotu ráno ho prokuratura nařídila propustit, protože při prohlídce jeho bytu nenašla nic, co by nasvědčovalo, že by šlo o teroristu nebo že by měl motiv zaútočit na synagogu. Vyšetřování případu ale dále pokračuje.

Proti jeho propuštění se podle webu Jewishjournal v pondělí ohradil předseda ústřední židovské rady v Německu Josef Schuster, podle něhož měly úřady jednat tvrději, neboť Syřan byl před synagogou krátce před zahájením šábesové bohoslužby. Dodal, že tento „nebezpečný muž“ je nyní na útěku.

Reklama

Výběr článků

Načítám