Hlavní obsah

Stopa po pachateli berlínského útoku rychle chladne. Pátrání hatí boty úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Snahu o dopadení Tunisana hledaného v souvislosti s pondělním teroristickým útokem podkopávají chyby úředníků. Středeční razie se podle německých médií zdržely kvůli gramatickým chybám v úřední listině, čtvrteční pak kvůli opožděnému soudnímu povolení. Rychlost je přitom klíčová, stopa po možném pachateli berlínského masakru rychle chladne. Informovala o tom stanice RBB.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie zadržela při nočních raziích čtyři lidiVideo: Reuters

 
Článek

Chyby úředníků zdržely v úterý o dlouhé hodiny razii v Emmerichu v Severním Porýní-Vestfálsku, kde hledaný čtyřiadvacetiletý Anis Amri dříve pobýval. A obdobný problém nastal i ve středu, když chtěla policie pátrat v Berlíně a znovu v Severním Porýní-Vestfálsku.

Razie se tam uskutečnily až ve čtvrtek a vedly k zadržení čtyř lidí. Má jít o osoby, jež byly s Amrim ve styku. Bližší informace policie neuvedla.

Ukazuje se tak, že příslušné instituce neselhávají jen v prevenci útoků, ale i při jejich vyšetřování. V prvních dnech po útoku vyšlo najevo, že Tunisana na základě tipu, že se shání po automatických zbraních, déle než půl roku sledovaly tajné služby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vánoční trhy v Berlíně, na kterých došlo k útoku, se opět otevřely veřejnostiVideo: Reuters

Nebylo to nic platné. Zpravodajci nedospěli k závěru, že by vrah z Berlína chystal cokoliv nekalého. Úředníci rozhodli o jeho vyhoštění a umístili ho do vyhošťovací vazby. Z té byl nicméně zase propuštěn, protože neměl doklady a nebylo ho kam vyhostit.

Policie v ukradeném kamiónu, kterým útočník vjel do davu lidí, dvanáct jich povraždil a dalších osmačtyřicet zranil, našla Amriho otisky prstů, v Německu vystavený doklad a mobilní telefon. Zda v době útoku za volantem seděl skutečně on, ale vyšetřovatelé zatím potvrdit nechtějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám