Hlavní obsah

Správní soud ve Francii zakázal hlídání demonstrací drony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Nejvyšší správní soud ve Francii v úterý zakázal používání dronů pro hlídání demonstrací, které se konají na veřejných prostranstvích v Paříži. Na soud se obrátila asociace Kvadratura sítě (LQDN) z obavy ze zneužívání dronů policií.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Paříži se v posledních týdnech konalo několik demonstrací proti policejní brutalitě a bezpečnostnímu zákonu, píše AFP.

Soud již v květnu zakázal používání dronů ke kontrolování, zda obyvatelé metropole dodržují karanténu. Podle soudu by nejprve muselo mít písemně dané podmínky, jinak existují "vážné pochyby o jeho legalitě".

Francouzi učí orly lovit bezpilotní letouny. Při výcviku jsou silní a stateční

Evropa

Pravidla pro používání dronů bezpečnostními složkami jsou součástí bezpečnostního zákona, který zatím prošel prvním čtením. Článek 22 počítá s tím, že by záběry z vrtulníků a dronů mohly být přenášené přímo do hlavního štábu složek, které na akci zasahují. Po 30 dnech by se záznamy mazaly, pokud by se nestaly důkazem ve vyšetřování.

Jaderné elektrárny už jsou chráněny před drony

Domácí

Proti bezpečnostnímu zákonu se postavila část veřejnosti, spatřuje v něm hrozbu pro svobodu slova. Tři víkendy po sobě se konaly demonstrace na několika místech Francie. Odhad počtu lidí, kteří vyšli na protest proti chystanému zákonu do ulic, se značně liší. Podle organizátorů jich v sobotu 12. prosince bylo po celé Francii asi 60 tisíc, podle ministerstva vnitra něco málo přes 26 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám