Hlavní obsah

Spojené státy přesouvají stíhačky a vrtulníky z Německa do východní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V reakci na eskalaci rusko-ukrajinské krize přesouvají americké síly do východní Evropy stíhačky a útočné vrtulníky, dosud umístěné v Německu. Napsal to server týdeníku Focus s odkazem na vyjádření představitele amerického ministerstva obrany. Až osm stíhaček F-35 má být z Německa přesunuto na místa „podél východního křídla NATO“. Kromě toho bude z Německa do pobaltských států dopraveno 20 amerických bitevních vrtulníků AH-64.

Foto: Us Air Force, Reuters

Americké F-35. Ilustrační foto

Článek

Z Itálie do pobaltských států bude posláno asi 800 amerických vojáků z pěšího praporu, zatímco dalších 12 vrtulníků AH-64 bude převedeno z Řecka do Polska, uvedl představitel obrany USA. Tento krok měl „uklidnit naše spojence v NATO“ a zabránit „jakékoli potenciální agresi proti členským státům NATO“.

Americký prezident Joe Biden již dříve oznámil, že američtí vojáci budou rozmístěni v rámci Evropy. Reagoval tak na pondělní prohlášení ruské hlavy státu Vladimira Putina uznat nezávislost separatistických oblastí na východě Ukrajiny a poslat tam ruské vojáky. Biden také oznámil další dodávky zbraní Ukrajině a – stejně jako předtím Evropská unie – finanční sankce proti Rusku.

Americké ozbrojené síly v minulých týdnech vyslaly do Evropy 5000 vojáků z USA a přemístily jednotky z Německa do Rumunska.

Reklama

Výběr článků

Načítám