Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

00:00 - Situace na jihu Ukrajiny a v oblasti Donbasu zůstává mimořádně obtížná, prohlásil dnes ve videoprojevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že Rusko posiluje své pozice u obléhaného přístavního města Mariupol.

Situace na jihu Ukrajiny a v Donbasu je podle Zelenského mimořádně složitá

Válka na Ukrajině

23:48 - Americké ministerstvo obchodu se chystá přidat 120 ruských a běloruských subjektů na seznam zakázaných subjektů. Tyto společnosti nebo organizace již nemohou přijímat americké vyspělé technologie bez licence, žádost o kterou bude ve většině případů, ne-li ve všech, zamítnuta.

23:20 - Spojené státy podporují rozhodnutí západních zemí, které odmítají Vladimiru Putinovi platit za dodávky ruského zemního plynu v rublech.

22:27 - Ruští vojáci opustili černobylskou jadernou elektrárnu, uvedly ukrajinské úřady podle AFP.

22:05 - Rusko odkoupilo zpět většinu svých dluhopisů denominovaných v dolarech splatných 4. dubna, držitelům za ně zaplatilo v rublech. Oznámilo to ruské ministerstvo financí. Dodalo, že rovněž plně uhradilo závazky spojené s dolarovými dluhopisy splatnými v roce 2030.

21:46 - Francouzský herec Gérard Depardieu, známý obdivovatel ruského prezidenta Vladimira Putina a majitel ruského pasu, dnes odsoudil invazi na Ukrajinu. Podle něj je rozhodnutí šéfa Kremlu poslat armádu do sousední země „nepřijatelný a šílený exces”, za který ale obyčejní obyvatelé Ruska nenesou žádnou odpovědnost. Napsala o tom agentura AFP.

Známý obdivovatel Putina Gérard Depardieu odsoudil invazi na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

21:12 - Ruský prezident Vladimir Putin se zřejmě izoluje od svého okolí a jsou náznaky toho, že vyhodil nebo zavřel do domácího vězení některé své poradce, řekl prezident USA Joe Biden.

Putin se možná izoluje a vyhodil nebo zavřel některé své poradce, řekl Biden

Válka na Ukrajině

21:05 - Rusko přesouvá do Běloruska žoldnéře z Blízkého východu a raketové komplexy, uvedl dnes v pravidelném hlášení generální štáb ukrajinské armády.

Rusko přesouvá do Běloruska raketové komplexy a žoldnéře, tvrdí Ukrajina

Válka na Ukrajině

20:56 - Za dobu ruské invaze na Ukrajinu, která trvá pět týdnů, zemřelo v této zemi nejméně 1232 civilistů, sdělil Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.

20:43 - Zástupce náčelníka štábu Velitelství pozemních sil ukrajinské armády Oleksandr Gruzevyč uvedl, že byli z Vyšhorodu vytlačeni ruští vojáci.

20:33 - Od 1. dubna budou pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma jen mezinárodní vlaky, další spoje pak jen pět dnů od získání dočasné ochrany, informovalo ministerstvo dopravy.

20:15 - Zahraniční kupci musí od pátku podle nového dekretu platit za ruský plyn v rublech. Pokud tak neučiní, budou smlouvy pozastaveny, vzkázalo Rusko. Systém je ale pro zahraniční společnosti nastaven tak, aby mohly nadále platit eury, ovšem výměnou za významný politický ústupek v podobě založení účtu u ruské Gazprombanky.

Platba za plyn rubly: Putin nechal Evropě možnost využít alibistické řešení

Ekonomika

20:04 - Prezident USA Joe Biden vyzval americké firmy, aby se nesnažily vydělávat na rostoucích cenách ropy a aby zvýšily produkci; hrozí odebráním licencí na nevyužívané vrty.

20:00 - Skupina kadyrovců baví internet. Natočila video, jak v tvrdé přestřelce porazila... semafor.

19:53 - Rusko zakáže od pátku do konce srpna vývoz slunečnicových semen a zavede vývozní kvóty na slunečnicový olej. Ruské ministerstvo zemědělství dnes podle agentury Reuters uvedlo, že tak chce předejít případnému nedostatku těchto plodin a zmírnit tlak na domácí ceny.

19:30 - Moskva v reakci na protiruské sankce Evropské unie rozšířila seznam evropských představitelů, kterým se zakazuje vstup na ruské území. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničí. Konkrétní jména evropských představitelů, kteří nově figurují na seznamu, ministerstvo nezveřejnilo.

19:08 - Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu se objevily zprávy o tom, že ruské ropné tankery bezcílně bloumají mořem. Že černé zlato z Ruska kvůli sankcím a v zájmu zachování dobré pověsti potenciálních odběratelů nikdo nechce. Alespoň ne oficiálně. CNN ale upozornila na to, že ruské tankery ropu prodávají dál, jen skrytě. Kdo ji kupuje, není jasné.

Ruské tankery ropu prodávají dál, ale tajně. Kupec je neznámý

Válka na Ukrajině

18:47 - Ministr průmyslu Jozef Síkela bude jednat se zástupci energetického sektoru o dalším postupu při dodávkách plynu z Ruska. Na pátek svolal krizový štáb.

Síkela svolal krizový štáb kvůli dodávkám plynu z Ruska

Domácí

18:42 - Moskva v reakci na protiruské sankce EU rozšířila seznam unijních představitelů, kterým zakazuje vstup na ruské území, uvádí Interfax.

Nezávislá běloruská televize Nexta k tomu jízlivě dodala, že si postižení už nebudou moci užít dovolenou v Norilsku, a doplňuje k tomu odpudivou fotografii tohoto sibiřského města, které je nicméně tak jako tak už dlouho pro cizince uzavřené.

18:36 - Indie nakoupila ropu z Ruska s výraznou slevou. Indické firmy chtějí Rusy nabízeného rabatu, ke kterému je přiměly západní sankce za invazi na Ukrajinu, dále využívat a zvažují podpis odpovídajících smluv.

17:42 - Rusové se stahují z černobylské elektrárny a míří k Bělorusku, potvrdila ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. Malý počet vojáků zůstává.

17:39 - Pokud by Rusko zastavilo dodávky plynu, situace by prakticky neměla řešení, řekl poslancům náměstek ministerstva průmyslu a obchodu René Neděla. Problém by měla velká část celé Evropy.

Zastavení ruského plynu? Na to nemáme řešení, říká náměstek ministerstva obchodu

Ekonomika

17:35 - Spojené státy budou v příštích šesti měsících ze svých rezerv uvolňovat v průměru jeden milion barelů ropy denně, uvedl Bílý dům. Jedná se o největší uvolnění zásob v historii. USA se tak snaží docílit snížení cen pohonných hmot v zemi.

17:22 - Ukrajinské aktivistky popsaly ve čtvrtek v Praze válečné zločiny, jichž se dopouští Rusko na Ukrajině. Upozornily, že častými oběťmi jsou děti. Lidé podle nich neumírají jen při střelbě, ale také protože je zničená infrastruktura. Vyzvaly proto k ustavení tribunálu.

Zabíjení, znásilňování matek před očima dětí, rabování. Obhájkyně lidských práv popisují ruské zločiny

Válka na Ukrajině

17:11 - USA uvalily na Rusko další balík sankcí, který směřuje na technologický sektor včetně největšího ruského výrobce polovodičů, firmy Mikron.

17:01 - Část bratislavské Godrovy ulice, na níž stojí budova velvyslanectví Ruské federace, se přejmenuje na ulici Borise Němcova. Návrh ve čtvrtek schválili bratislavští městští zástupci.

Návrh na přejmenování veřejného prostranství vzešel z městské části Staré Město a byla to reakce na ruský útok na Ukrajinu. Původně měli přejmenovat celou Godrovu ulici, ale po konzultaci s místními obyvateli od toho záměru upustili a přejmenována bude pouze část od Palisád po objekt Godrova číslo 1.

16:22 - Severoatlantická aliance očekává další ruské útoky na Ukrajině navzdory nedávným slovům Moskvy o stahování vojáků z okolí Kyjeva. Prohlásil to generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle něhož se ruské jednotky pouze přeskupují, avšak dále udržují pod tlakem i ukrajinskou metropoli.

Ruská armáda se přeskupuje, dají se čekat další útoky, řekl šéf NATO

Válka na Ukrajině

16:20 - Německý kancléř Olaf Scholz s rakouským kolegou Nehammerem odmítají platby za plyn v rublech. Scholz řekl, že je na Putinovi, jak se nyní zachová.

Nenecháme se vydírat, vzkázali Putinovi ministři Německa a Francie

Ekonomika

16:03 - Jak opustit Rusko? Tuto větu napsali do internetového vyhledávače Google Rusové od začátku invaze na Ukrajinu nejčastěji za posledních deset let. Hledají cestu ven v očekávání nehezké budoucnosti v zemi, kterou drásá izolace, cenzura a agrese, uvedla zpravodajská stanice CNN.

Putinova válka spustila exodus. Možnosti se ale prchajícím Rusům tenčí

Válka na Ukrajině

16:01 - Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck odmítli nový požadavek prezidenta Vladimira Putina, aby zahraniční kupci za ruský plyn platili v rublech. Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Obě země se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska, uvedla agentura AFP.

15:59 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. „K nákupu ruského zemního plynu si musejí otevřít rublové účty v ruských bankách. Z těchto účtů se budou uskutečňovat platby za dodaný plyn,” citovala Putina agentura Reuters.

Rusko od pátku přijímá za plyn jen rubly, jinak zavře kohouty

Ekonomika

15:22 - Počet obětí úterního útoku na budovu oblastní správy v ukrajinském Mykolajivu stoupl podle ukrajinských úřadů z předchozích 15 hlášených na 20.

14:58 - Ruská státní zpravodajská agentura TASS ve čtvrtek napsala, že Slovensko nevyloučilo platbu za ruský zemní plyn v rublech. Odvolává se přitom na slova premiéra Eduarda Hegera (OLaNO), který ale jen vysvětloval, jak komplikovaná transakce by to byla a jaká rizika by to přineslo.

Slovenský premiér líčil, proč nechce platit za plyn v rublech. TASS to překroutil

Evropa

14:54 - Spojené státy, Pentagon ani americké ministerstvo zahraničí nemají informace o stylu práce v Kremlu. Tak komentoval Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta, prohlášení amerického šéfa diplomacie Anthonyho Blinkena a mluvčí Bílého domu Kate Bedingfieldové, že „se k Putinovi nedostanou všechny informace“ o vývoji invaze na Ukrajinu i sankcích uvalených na Rusko.

Západ neví, co se děje, tvrdí mluvčí Kremlu

Evropa

14:44 - Norský premiér Jonas Gahr Störe dnes hodinu telefonicky mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéfa Kremlu vyzval k okamžitému ukončení války na Ukrajině, stažení ruských vojáků a zajištění přístupu humanitární pomoci. V prohlášení to uvedla Störeho kancelář. Podle ní si ale premiér nedělá velké naděje, že by jeho naléhání mohlo být vyslyšeno.

14:32 - Jedním z cílů ruských útoků jsou systémy protivzdušné obrany S-300 ukrajinské armády. Ve středu ruské ministerstvo oznámilo, že zničilo další. Jeden údajně zničilo minulý čtvrtek. Na významu proto nabývá jejich nahrazení, protože brání Rusku, aby ovládlo vzdušný prostor nad Ukrajinou.

Rusko cílí na ukrajinské systémy protivzdušné obrany S-300

Válka na Ukrajině

14:30 - Velení ukrajinské armády podle médií oznámilo osvobození pěti vsí v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny, tentokrát výsadkovými jednotkami.

14:26 - Pokud Rusko přestane dodávat do Evropy plyn, musí být ČR připravena udržet v chodu základní infrastrukturu. Nebude ale možné udržet vše, řekl ministr průmysl Jozef Síkela.

14:12 - Britská vláda oznámila rozšíření protiruských sankcí na 14 dalších subjektů včetně státních médií a jejich „propagandistů“ a ruského generála Michaila Mizinceva, kterého označila jako „mariupolského řezníka“. Opatření míří proti těm, kdo šíří lži o ruské invazi na Ukrajinu, uvedlo britské ministerstvo zahraničí.

Británie rozšíří sankce na ruské propagandisty i „mariupolského řezníka“

Válka na Ukrajině

14:06 - Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uvedl, že ukrajinské námořnictvo rozmístilo v Černém a Azovském moři 420 mořských kotevních min typu YaM-1.

13:35 - Rusko tvrdí, že na Blízkém východě získalo zhruba 16 000 rekrutů, kteří budou bojovat po boku ruských vojáků na Ukrajině. Sociální sítě v Sýrii mezitím zaplavily nabídky na spolupráci s ruskou armádou výměnou za 7000 dolarů (154 000 Kč). Jeden bývalý syrský voják, který dostal nabídku zapojit se do války na Ukrajině, řekl arabské redakci BBC, že se stovky jeho spoluobčanů hlásí Rusům kvůli tomu, že ekonomická situace v Sýrii je velmi špatná.

„Rusko není ochotno přicházet o své bojovníky, pokud se najdou lidé, kteří budou bojovat za peníze," řekl BBC nejmenovaný Syřan, kterého Rusko rekrutovalo do války na Ukrajině. Rusko podle něj nabízí syrským rekrutům dva typy smluv: první slibuje 7000 dolarů za boj na frontové linii, druhá 3500 dolarů za zajišťování bezpečnosti za bojovými liniemi.

13:23 - NATO očekává další ruské útoky na Ukrajině přes slova Moskvy o stahování, řekl šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ruské jednotky se podle něj pouze přeskupují.

13:18 - Velvyslanectví Slovinska v Kyjevě muselo krátce po svém znovuotevření svěsit z budovy státní vlajku. Požádaly o to ukrajinské úřady, podle nichž by se ambasáda mohla stát terčem vandalského útoku. Slovinská trikolóra je totiž téměř totožná s ruskou, liší se pouze státním znakem v levém horním rohu.

Rusové začali k náletům využívat letiště v běloruském Brestu, na samé hranici s Polskem

Evropa

12:34 - Západní spojenci by při nynější ruské agresi proti Ukrajině měli dát šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi najevo, že proti jejich zbraním nemá šanci. V dnes zveřejněném rozhovoru pro zpravodajský server onet.pl to řekl první polský nekomunistický prezident Lech Walesa. Zastává tvrdý přístup k Rusku, Západ podle něj zatím jen nastavuje tvář, aby mu Moskva mohla zasadit další ránu.

11:13 - Bratr kyjevského starosty Volodymyr Kličko přijel do Berlína na politická jednání o pomoci Ukrajině, napsal deník Bild. V rozhovoru řekl, že hodlá „podpořit ukrajinskou delegaci během politických jednání v Berlíně“.

10:12 - Gazprom zvažuje možnost zastavení dodávek plynu do zemí Ruskem označovaných jako nikoli přátelské a vyhodnocuje možné důsledky, napsal Kommersant.

9:39 - Turecko pracuje na uspořádání schůzky ministrů zahraničí Ruska a Ukrajiny, řekl turecký šéf diplomacie Mevlut Cavusoglu. „Na jednáních v Istanbulu došlo k výraznému pokroku. Schůzka mezi Ruskem a Ukrajinou se může konat na vyšší úrovni, na úrovni ministrů zahraničí během jednoho až dvou týdnů,“ uvedl Cavusoglu.

9:28 - Ruská a ukrajinská ekonomika letos kvůli válce klesnou nejvíce za 25 let. Ukrajina by ale mohla v roce 2023 výrazně oživit, uvedla Evropská banka pro obnovu a rozvoj.

9:07 - Do Mariupolu míří konvoj 45 autobusů s humanitární pomocí, které mají z obléhaného města evakuovat civilisty, oznámila ukrajinská vicepremiérka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry ukazují zkázu Mariupolu, dron zachytil i vybombardované divadloVideo: Reuters

9:05 - Rusko od začátku invaze přišlo o 17 500 vojáků, více než 600 tanků, 1735 obrněných vozidel a 135 letadel, tvrdí Kyjev. Údaje nelze ověřit.

8:25 - Na Twitteru se objevilo video údajně zachycující výbuch skladu ropy v ukrajinském městě Dnipro. Ten podle Ukrajinců v noci na čtvrtek zničilo ruské ostřelování. Zasažený sklad byl zcela plný, při útoku nebyl nikdo zraněn.

8:18 - Počet odbavených uprchlíků z Ukrajiny v pražském centru ve středu dále klesal. Odbaveno bylo 870 lidí a od začátku invaze celkem 61 724.

7:30 - Moskva uvedla, že má pod kontrolou 93 procent Luhanského regionu a 54 procent Doněckého. Právě na operaci na východě se nyní chce soustředit.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky útoku na ČernihivVideo: AP

6:58 - Někteří ruští vojáci na Ukrajině odmítají uposlechnout rozkazy a záměrně ničí vlastní vybavení, uvedl ředitel britské zpravodajské služby GCHQ Jeremy Fleming. Rusové podle něj dokonce omylem sestřelili vlastní letadlo, jsou celkově velmi špatně vybavení a mají nízkou morálku.

Ruští vojáci neplní rozkazy a schválně ničí vybavení, řekl šéf britských zpravodajců

Válka na Ukrajině

6:45 - Rusko otevřelo 14 náborových center v několika syrských městech, včetně Damašku a Aleppa. Jeden z žoldáků řekl stanici BBC, že většina lidí, které osobně zná, se přihlásila do boje jen kvůli kousku chleba.

6:30 - Bývalý prezident Jižní Osetie Eduard Kokojty uvedl, že vojáci z tohoto regionu, kteří byli posláni do války na Ukrajině, složili zbraně a vrátili se domů. Informovala o tom stanice Nexta.

6:10 - OSN zřizuje komisi pro vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině. Nezávislá komise se bude zabývat všemi obviněními z porušování práv a mezinárodního humanitárního práva „v souvislosti s agresí Ruské federace proti Ukrajině“, uvedla OSN.

5:37 - Podle průzkumu amerického centra Pew Research věří sedm z deseti Američanů ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému více než kterémukoli jinému světovému státníkovi.

5:17 - Válka na Ukrajině vstupuje do „klíčového období“, protože ruské jednotky přesměrovávají své úsilí jinam a Vladimir Putin je stále zoufalejší, řekl americké televizi CNN senátor Angus King.

„Následující dva týdny budou skutečně klíčové pro to, zda ukrajinské síly dokáží udržet mimořádnou úroveň boje, jakou předváděly v posledních několika týdnech,“ řekl King, nezávislý poslanec ze státu Maine.

4:40 - Ukrajinské síly znovu získaly kontrolu nad jihovýchodní Orlovou, Zahradivkou a Kočubejivkou. Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny to 30. března oznámil na Facebooku.

4:15 - Britská ministryně zahraničí Lizz Trussová navštíví ve čtvrtek Indii. Očekává se, že se pokusí na tamní vládu zatlačit, aby byla aktivnější v podpoře Ukrajiny proti Rusku. Indie odmítla ruskou agresi odsoudit, při hlasování o výzvě k zastavení invaze se zdržela jak v Radě bezpečnosti OSN, tak ve Valném shromáždění.

3:51 - Polovina města Irpiň je zničena v důsledku ruských útoků, uvedl tamní starista Oleksander Markušyn.

3:30 - Bidenova administrativa zvažuje, že začne uvolňovat až milion barelů z amerických ropných rezerv denně po dobu několika měsíců, píše Bloomberg.

3:05 - Ukrajina odvolává velvyslance Gruzie a Maroka kvůli tomu, že tyto země nedostatečně podporují zemi proti Rusku.

2:40 - Americké ministerstvo obrany vyjádřilo znepokojení nad tím, že ruský prezident Vladimir Putin zřejmě nedostává o válce akurátní zprávy.

„Je to jeho armáda. Je to jeho válka. On si ji vybral... To, že možná plně nechápe, do jaké míry jeho síly na Ukrajině selhávají, je poněkud nepříjemné,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby. Dodal, že nechápe, jak ruští vyjednavači mohou něco dojednat, když jejich prezident nechápe, v jaké situaci se armáda nachází.

2:20 - Šéf britské špionážní služby GCHQ tvrdí, že někteří ruští vojáci odmítají plnit rozkazy. Jeremy Fleming ve středu uvedl, že existují nové zpravodajské informace, které ukazují, že někteří ruští vojáci na Ukrajině sabotovali vlastní vybavení a omylem sestřelili jedno z vlastních letadel, informuje agentura Reuters.

1:45 - Rusko a Ukrajina budou opět pokračovat v mírových jednáních v pátek 1. dubna, rozhovory by se tentokrát měly odehrávat na dálku prostřednictvím videohovoru. Po ukončení zatím posledního kola vyjednávání v Turecko to oznámil vysoce postavený ukrajinský diplomat, informovala agentura Reuters.

Mírová jednání Ukrajiny a Ruska budou pokračovat v pátek

Válka na Ukrajině

1:34 - Ukrajina jedná s Polskem o úplném uzavření hranice s Běloruskem, píše agentura Nexta.

1:13 - Ukrajina chce v případě ohrožení zmobilizovat milion záložníků. Počítá s tím návrh bezpečnostních záruk, které Ukrajina předložila Rusku. Podle deníku Ukrainska Pravda to řekl jeden z vyjednavačů ukrajinské delegace David Arachamija. Označuje to za koncept „posílené iminuty“.

0:57 - Podle ukrajinské samosprávy ruské rakety v noci na dnešek zcela zničily sklad ropy v ukrajinském městě Dnipro, další dvě cisterny poškodily úlomky raket. Zasažený sklad byl zcela plný, při útoku nikdo nebyl nikdo zraněn. Ruské rakety dnes v noci rovněž zasáhly opuštěné skladiště Červeného kříže v okupovaném Mariupolu na jihu země. O útocích informovaly zpravodajské portály The Kyiv Independent a Ukrajinska pravda.

Ruské rakety zasáhly ropný sklad v Dnipru a sklad červeného kříže v Mariupolu

Válka na Ukrajině

0:37 - Už pět týdnů trvá válka na Ukrajině, která začala 24. února ruskou invazí. I dnes kvůli ní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostřednictvím videopřenosu promluví k parlamentům několika zemí, které obvykle žádá o větší podporu. Británie pořádá konferenci, aby zjistila, jaké další zbraně a vojenskou techniku jsou státy ochotné věnovat ukrajinské armádě. V Bratislavě se sejdou ministři zahraničí devíti zemí NATO, takzvaného bukurešťského formátu, v němž je i Česko.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám