Hlavní obsah

Síkela svolal krizový štáb kvůli dodávkám plynu z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) bude jednat se zástupci energetického sektoru o dalším postupu při dodávkách plynu z Ruska. Na pátek svolal krizový štáb. Ve čtvrtek to uvedl na Twitteru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

„Na zítřejší devátou hodinu ráno jsem svolal krizový štáb se všemi relevantními zástupci energetického sektoru, kde probereme další postup,“ řekl Síkela.

Ministr tím reagoval na fakt, že ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, podle kterého musí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech.

Putin to řekl, když hovořil o situaci v leteckém průmyslu, uvedla agentura TASS. Pokud by se takové platby neuskutečnily, skončily by dodávky.

Zastavení ruského plynu? Na to nemáme řešení, říká náměstek ministerstva obchodu

Ekonomika

Podle Síkely se tím Putin rozhodl dále eskalovat ekonomickou válku s Evropou. „My se od něj nemůžeme nechat vydírat, nemůžeme mu pomoci tímto způsobem obejít protiruské sankce, a naopak musíme vyžadovat dodržování platných smluv,“ řekl.

„Jsme kvůli této situaci v intenzivním kontaktu s našimi unijními spojenci, abychom spolu s nimi nastavili koordinovaný postup napříč EU a já se ještě ve čtvrtek spojím s některými resortními kolegy z unijních zemí, abych s nimi současnou situaci prodiskutoval,“ doplnil šéf resortu průmyslu a obchodu.

„Nyní platí, že dodávky plynu jsou stabilní a nepozorujeme žádné výpadky,“ ubezpečil. „V tuzemských zásobnících máme zásoby plynu přibližně na měsíc a zásoby ropy na více než 90 dní,“ dodal Síkela.

Rusko od pátku přijímá za plyn jen rubly, jinak zavře kohouty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám